0
Cukormentes lekvár

Tippek cukormentes lekvárkészítéshez

2012. July 14. Saturday

Szeretnél diéta közben is lekvárt enni? Készíts otthon cukormentes, diétás lekvárokat, melyek ráadásul tartósítószer mentesek.

Miért ne használj cukrot?

A gyümölcsök, főként a finom, édes, érett gyümölcsök sok gyümölcscukrot tartalmaznak. Melyek bár egészségesek óvatosan kell bánni velük, ha diétázunk. Ezért nem tanácsolják a dietetikusok, hogy vacsorára 1 kiló gyümölcsöt falj be. Azonban mértékkel, főként a délelőtt vagy ebéd folyamán fogyasztva tökéletesen bele illeszthető egy megtervezett fogyókúrába. Azonban, ha a gyümölcscukor mellé még cukrot is teszel a lekvárba befőzés közben, akkor nagyon magas lesz a szénhidrát, cukor és kalória tartalma. Tévhit, hogy a befőzéshez szükség van cukorra és tartósítószerre, valójában nincs, egyszerűen csak a tisztaság számít. (Hogyan készítsünk tartósítószer mentes lekvárt otthon?)

Mivel édesítsem?

Ha nagyon édes gyümölcsöket használsz, lehet nincs is szükség az édesítésre, ha mégis akkor mindenképpen a legvégén keverd hozzá az édesítőt. A legjobb, ha természetes alapanyagú édesítőket használsz, mint például a stevia. Vagy válaszd a kedvenc édesítődet, de vigyázz az aspartam alapúakkal, mert azokat az édesítőket nem szabad forrósítani.

Vegyes gyümölcs lekvár

Ha van többféle gyümölcsöd otthon, de egyik sem igazán elég lekvárhoz, akkor keverd őket. Az egyik legfinomabb lekvár a vegyes gyümölcsös. Bátran próbálkozz, a piros gyümölcsök, szilva mellé még almát is tehetsz.

Fagyaszd, ha nincs időd

Sok a munka, nem érsz rá, de rengeteg a gyümölcs? A lekvár főzés időigényes, több órát is állhatunk a konyhában. Bár a befektetett idő nagyon is megéri, és nem kell később megvenni a drága lekvárokat a boltban, mégis van, hogy nincs időnk rá, mert éppen beérett a barack, eper, málna, de másnap nyaralni indulsz, vagy késő estig dolgoztál. Semmi gond, tisztítsd meg a gyümölcsöket, és fagyaszd le őket. Így akár hónapokkal később is készíthetsz finom lekvárt. Hagyd kiolvadni a fagyott zöldségeket, majd a szokásos módon folytasd a folyamatot.

Hamis diétás lekvár

Szükséged lenne gyorsan egy kis lekvárra, de nincs időd órákat főzőcskézni? Fagyasztott, friss vagy konzerv gyümölcsöt turmixold össze, hagyj benne darabokat, hiszen úgy a legfinomabb. Tedd fel főni 1 deci vízzel. Egy kis edényben fél csomag vaníliás pudingport (epreshez az eper ízű is tökéletes) keverj el egy kézi habverővel csomómentesre és add hozzá a már forrásban lévő gyümölcshöz. Kevergesd folyamatosan, amíg sűrűsödni nem kezd. Ha nem elég édes, természetes édesítővel édesítheted.

Dunsztoljunk?

Igen! A tökéletes lekvár titka a tiszta főzésen és edényeken kívül a dunszt. Mégpedig a száraz dunszt. Nem nagy kunszt, nem kell aggódni, mindössze pár takarót és türelmet igényel. Bélelj ki egy lavórt, vagy edényt, vagy kosarat pléddel, párnával, akár a téli sálakat is használhatod, azok most úgysem kellenek. Tedd közé a lekvárokat fejjel lefelé fordítva, egyenként újságpapírba csomagolva majd felülről is jól takargasd be. A dunszt lényege, hogy minél lassabban hűljenek ki a lekvárjaink. Türelemre azért van szükség, mert ez bizony 2-3 napig is eltarthat. (Mi is az a száraz dunszt?)

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply