0
Diétás főételek

Ízletes és diétás rakott káposzta

2015. May 25. Monday

Nagyon szeretem a rakottas egytálételeket. Gyorsan elkészíthető, kiadós, és nagyon finom. Ráadásul nagyon könnyen diétássá varázsolható, így bármikor nyugodtan fogyaszthatod anélkül, hogy híznál. Diéta és fogyási időszakban is nagyon finom ebéd.

Mire figyelj? A hús legyen szárnyas darált hús, ami sokkal zsírszegényebb, mint a sertés. Rizs helyett használj barna rizst, de kevesebbet, mint általában, nem kell vastag réteg rizs réteget rápakolni. Sőt el is hagyható, ez esetben használj több zöldséget. Nálunk általában szénhidrát csökkentett rizsszem tésztából készül. Ha szeretsz újdonságokat kipróbálni, akkor árpagyönggyel vagy kölessel is próbálkozhatsz. Ezek a rizs helyettesítők mind komplex szénhidrát források, magas rost tartalommal, tele vitaminnal, lassabb a GI-jük, felszívódásuk.

Nagyon szeretem ezt a receptet, mert olyan nagyon ízletes a húsnak köszönhetően.

Diétás rakott káposzta

1kg savanyú káposzta

3 babérlevél

500 gramm darált baromfi hús

2 nagy fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

olaj, vagy kókuszzsír

só, bors, pirospaprika, 1 paradicsom konzerv, füstölt pirospaprika

1 bögre szénhidrát csökkentett rizsszem, tészta vagy barnarizs, vagy árpagyöngy

1 nagy dobozos 12%-os tejföl, só, bors, zöldfűszer keverék, 1 tojás

 
rakott-kaposzta-dietasan

 

A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú mosd át picit, tedd fel főni egy lábasba a babérlevéllel együtt, és főzd puhára. Közben az apróra vágott hagymát pirítsd meg a zsiradékon, a végén add hozzá a fokhagymát, 1 perc után a húst, amit piríts fehéredésig, majd sózd, borsozd, adj hozzá egy-két teáskanálnyi pirospaprikát és 1 teáskanálnyi füstölt pirospaprikát, és a paradicsompürét, majd öntsd fel pici vízzel, fedd le, és főzd készre. Ne legyen túl száraz, de túl levesesre se hagyd. A rizst is főzd puhára.

Egy jénait olajozz ki picit és fektesd az aljába a fele káposztát, rétegezd rá a húst, majd a rizsszem tésztát vagy barna rizst, és legvégén a tetejére tedd rá a másik réteg káposztát. A tejfölt keverd össze sóval, borssal, 1 evőkanálnyi zöldfűszer keverékkel és egy tojással, majd ezt öntsd a tetejére, és simítsd el rajta. 180 fokon előmelegített sütőben süsd készre, kb 35-40 perc alatt kész is, ez alatt szép színes lesz a teteje, és össze tud érni. Mivel mindent előre készre főztél, így nem kell aggódnod.

Tálaláskor nyugodtan tegyél az asztalra egy kis extra tejölt.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Gabi 2017. January 7. Saturday at 09:21

    Kedves Györgyi! Csak azt szeretnem tudni, hogy a receptben megjelölt bögre milyen méretű? 1dl V. 2dl V. mekkora? Előre is nagyon köszönöm.

  • Leave a Reply