D-vitamin legnagyobb része a napfénynek köszönhetően alakul át a bőr alatt raktározott provitaminokból, melyet táplálkozás útján juttatunk a szervezetünkbe, majd a vékonybélből szívódik fel és hasznosul. A D-vitamin zsírban oldódó vitamin és a provitaminokat a szervezet képes tárolni, így nem szükséges a napi szintű pótlása. Kiegyensúlyozott táplálkozással egy egészséges szervezet nem szenved D-vitamin hiányban.
Felszívódását segítik az olajok és a zsírok, azonban gátolják a hashajtó szerek és a vékonybélbetegségek.
D-vitaminnak köszönhetően a kalcium és a foszfor könnyebben hasznosul és épül be a csontokba, ezáltal csontjaink keményebbek, fogaink erősebbek lesznek. Különösen fontos ez gyerekkorban, amikor a csontozat fejlődik, azonban vigyázni kell a túladagolással, csakis orvosi utasításra adjunk D-vitamin táplálék kiegészítőt kisgyerekeknek.
Hiánya gyerekeknél Angol-kórt okozhat, felnőtteknél csontpuhulást és csontritkulást.
Fontos, hogy kismamák, 55éves kor felettiek, akik kevés tejterméket és D-vitaminban gazdag táplálékot fogyasztanak, pótolják a D-vitamint természetes táplálék kiegészítőkkel.
AZ ajánlott napi D-vitamin: 10 mcg
Természetes D-vitamin források: tejtermékek, halolajak, hal májolaj.
No Comments