0 items 0Ft
Testkontroll diéta – méregtelenítés és fogyás mesterfokon

Testkontroll diéta – méregtelenítés és fogyás mesterfokon

testkontroll-dietaA testkontroll program nem új keletű dolog, Magyarországon már a 90-es évek óta hódít a népszerű testkontroll diéta. A program kitalálói Harvey és Marilyn Diamond Testkontroll című könyvükben fejtik ki a diéta lényegét, a program menetét, és mély betekintést nyújt a miértek mögé. A könyvben pontról pontra olvashatsz a módszer hatékonyságáról, az egyes tápanyag típusok hasznosságáról, haszontalanságáról.

A testkontroll programot szétválasztó diétaként is szokás hívni és bár a vélemények megoszlanak, remek fogyókúra diéta program már több évtizede. Mivel teljes értékű táplálkozást biztosít, ezért életmódszerűen alkalmazható, tehát a testkontroll lényegében hosszútávon tartható, így nem minősül fogyókúrának.

A testkontroll diéta lényege, hogy az ételeket megfelelően kombinálja, így nem szükséges számolni a kalóriát, ehetünk nyugodtan normális mennyiségeket- nem fogunk éhezni- mindössze arra kell a hangsúlyt fektetni, hogy mit mivel fogyasztasz.

A testkontroll diéta segítségével, a szervezetünk méregtelenítő folyamatai beindulnak, és ez által természetes módon, automatikusan szabadulunk meg a súlyfeleslegtől, és a szervezet beállítja ideális súlyát – ezt ígéri a könyv.

Diétás receptek

A testkontroll diéta alapjai

Összhangba hozza a test víztartalmát és a tápanyagok víztartalmát. Az írók azt mondják, hogy mivel testünk 70%-a víz, a szervezetünk számára az a legoptimálisabb, ha minél magasabb víztartalmú ételekhez jut hozzá. Itt a hangsúly nem a vízfogyasztáson van, hanem az ételek által bevitt víz mennyiségén.

Megfelelő kombináció az egyik legfontosabb pillére a testkontroll diétának. A fehérje és szénhidrát szétválasztásáról szól, mely szerint együtt a kettőt ne fogyasszuk, azonban mindkettő mellé bátran fogyaszthatunk –sőt, kötelező is- zöldséget.

szetvalaszto-dietaA testkontroll diéta során a gyümölcsfogyasztás hatalmas hangsúlyt kap. Nem véletlen, hiszen a gyümölcs a legmagasabb víztartalommal rendelkezik, gyorsan emésztődik, nem terheli le az emésztőrendszert, ezáltal a szervezet a méregtelenítésre tud koncentrálni. Fontos azonban megtanulni, mikor fogyasszuk a gyümölcsöt. Zöldségek után 2 órával, helyesen összeállított ételkombinációk után 3 órával, ha húst is ettünk 4 órával, ha nem helyesen ettünk, akkor 8 órát kell várni, hogy újra fogyaszthassunk gyümölcsöt. Ennek a magyarázata egyszerű. A gyümölcs gyorsan halad át a gyomrom, azonban ha előtte eszünk, és a gyomor nem üres, a gyümölcs bent reked és erjedésnek indul, ezáltal leterheli emésztő rendszerünk, ráadásul puffadást, gázosodást okozhat.

 

A testkontroll diéta fontosnak tartja, hogy megértsük a szervezet ciklikus működését.

04-12óra között méregtelenít a szervezet

12-20 óra között táplálékfelvételen van a hangsúly

20-04 óráig felhasználja a felvett táplálékot.

Éppen ezért helyezi a hangsúlyt a délelőtti méregtelenítésre a testkontroll diéta, mivel ezekben az órákban aktívak a méregtelenítési folyamatink, ilyenkor fontos, hogy segítjük, vagy hátráltatjuk a méregtelenítést. Ha segítjük, akkor a méreganyagok a lerakódott zsírral együtt tudnak távozni a szervezetből, ha nem segítjük, akkor akár még több méreganyagot halmozunk fel.

Fontos pont a testkontroll diétánál a tejtermékek teljes körű elhagyása. A tejtermékeket felesleges tápláléknak tartja, melyet az emberi szervezet nem képes rendesen lebontani, ezért problémákat okozhat, mely gátolhatja akár a fogyást is. Alkalmanként fogyaszthatsz tejterméket, de csakis délutántól.

 

Testkontroll diéta étrend

12-óráig csak gyümölcsöt fogyaszthatsz

A banán nem számít ezek közé, nagy ritkán, ha nagyon nem bírod, éhes vagy, persze ehetsz 1-1 banánt, de próbáld kerülni. Viszont a paradicsom és az uborka is fogyasztható délelőtt. Frissen facsart, préselt gyümölcsök levét ihatod, de a bolti „100%-os”-nak mondottat nem.
Koffein és alkoholfogyasztást elméletileg teljesen hanyagolni kell, de minimum a délelőtti órákra!

12-20óráig

Fogyaszthatsz fehérjét –halat, húst, tojást – zöldségekkel, legjobb a saláta

Vagy szénhidrátot – krumplit, rizst, teljes kiőrlésű kenyeret – zöldségekkel.

A legideálisabb, ha a gyümölcs reggeli utáni első étkezéskor csak nyers zöldségeket fogyasztasz és vacsorára kombinálod a zöldséget szénhidráttal vagy fehérjével.
A nyers zöldség víztartalma magas, míg a párolt, főtt zöldségek veszítenek víz, vitamin és ásványi anyag tartalmukból, ezért a nyers zöldségeket találja a legjobbnak a testkontroll diéta

1 comment

  1. Pingback: Testkontroll diéta minta étrend

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers