0
Egészség

Egészséges életmód családilag

2013. September 10. Tuesday

csalad-egeszseges-eletmodNem lehet elég korán kezdeni az egészségre nevelést. A mai világban igenis szükség van rá, hogy jó példát mutassunk a gyerekeknek, a családnak, és ha szükséges a változtatás együtt mindig könnyebb. Amikor a gyerekek azt látják, hogy szüleik rendszeresen sportolnak, egészségesen táplálkoznak, bizony ezeket a szokásokat ők is felveszik főként, ha be is vonjuk őket ezekbe a programokba és a megtanulják, hogy a mozgás a hétköznapok része, és nem kötelező rossz, amit felnőtt korban azért végzünk, hogy fogyjunk vagy, mert az egészség miatt muszáj.

Sportoljon együtt a család

Néha szükség van a passzív pihenésre is, de ha a gyerek azt látja, hogy minden hétvége lustálkodással, minden este tévézéssel, és film közbeni evéssel telik el, akkor ezt a mintát fogja követni. Ha eddig nem változtattál, nem lenne most egyszerűbb, ha az egész család együtt tenné? A gyerekeknek is jó, hiszen nem felnőtt korban kell majd rászoktatniuk magukat a sportra, egészséges táplálkozásra – már ha egyáltalán majd megtennék-, hanem kezdetektől ez lenne nekik a természetes.

Fő szempont természetesen az egészség, de ezen felül nem kell megküzdeni a gyerek és kamaszkori elhízás okozta személyiségbeli problémákkal sem. Csökken a szív és érrendszeri megbetegedések, a rák, a cukorbetegség kialakulásának kockázata, az elhízás esélye, kisebb valószínűséggel romlanak a fogak, egészségesebb lesz a bőr, a haj, a körmök, lassulnak az öregedési folyamatok, hogy csak néhány fontosat említsek az előnyök közül.

Amíg pici a gyerek, addig érdemes kirándulásokat, sétákat, közös biciklizéseket szervezni, frizbizni, teniszezni, tollasozni, labdajátékokat játszani, rengeteg féle szabadtéri sportot kipróbálhatsz, télen a szánkózás, hógolyózás, korcsolyázás is adott. Ahogy a gyermek nagyobb lesz érdemes sportfoglalkozásokra járatni, természetesen attól függően mit szeret, mi érdekli, e mellett a szülőknek is több szabad ideje marad, hogy olyan sportot űzzenek, ami őket érdekli.

Egészséges étkezés

csalad-egeszsegEsténként és hétvégéken a lustálkodás, tanulás, munka nagyon jó lehetőségeket kínál, hogy a nassolni valók felé nyúljunk. Csokik, kekszek, sütemények magas cukor, tartósítószer tartalma nem csak hizlalnak, egészségtelenek is. Mi a legegyszerűbb megoldás? Ha nem tartasz otthon ezekből zsákszámra. Helyette válaszd a sózatlan, egészséges magvakat, szeletelj gyümölcsöt, zöldséget, tedd dobozban a hűtőbe, hogy mikor rád tör a nassolhatnék legyen mihez nyúlni. A natúr joghurt is tökéletes választás.

Főzzetek együtt, ha a gyerekek segítenek az ételek elkészítésében és együtt mossátok, aprítjátok, teszitek tálba, ízesítitek a sok zöldséget, ők is nagyobb valószínűséggel fogják megenni ebédnél.

Finomított cukrok helyett válaszd a mézet az agave szirupot és a természetes, energiamentes édesítőszereket édesítéshez. Részesítsd előnyben a házilag készített süteményeket a boltival szemben.

A család lelki egészsége

egeszseg-csalad-dietaMit ér azonban a sok mozgás, az egészséges táplálkozás, ha mindemellett a családi békének még csak a nyoma sem található meg az otthonodban? A családi fészek legyen a béke szigete. A párok, a szülők viszonya nagyon fontos, nem is gondolnád, hogy a gyerekek mennyire megérzik, ha valami nincs rendben, éppen ezért nagyon fontos a nyílt és őszinte kommunikáció. A kommunikáció és a tisztelet kettősségével, ha időben nyakon csípjük a problémát, nagyobb eséllyel oldhatjuk meg veszekedés, érzelmi sérülések nélkül. Teremtsünk olyan otthont, ahol a gyerekek önfeledten élvezhetik a gyerekkort, nyíltan beszélhetnek érzéseikről. Fontosak a családi közös programok, a minőség időtöltés. Amikor egy légtérben vagy a pároddal, gyerekeddel, de teljesen mással foglalkozol az nem minőségi időtöltés. Éppen ezért szervezzetek olyan programokat ahol egymásra figyeltek. Ülj le játszani a gyerekekkel, sétáljatok kettesben a pároddal, menjetek vacsorázni, kirándulni, sétálni.

Testi és a lelki egyensúly megteremtése az egészséges életmód alapja!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply