0
Diétás sütik, édesség

Diétás kakaós-kókuszos keksz – cukormentes, egészséges kekszek

2013. October 2. Wednesday

dietas-kakaos-kokuszos-kekszTe is szoktad úgy érezni ebéd után, hogy a kávé/tea mellé jó lenne elrágcsálni egy kis kekszet? Főleg a hideg idő közeledtével, egy forró bögre finom kakaó mellé. Hiába, a szokások hatalma igaz? Na persze nincs mese, ha szeretnéd megtartani az alakod, vagy éppen a fogyás kellős közepén állsz, akkor bizony ezt el lehet felejteni. Kivéve, ha sütsz magadnak egészséges, diétás kekszet, amit te is nyugodt szívvel megehetsz, és a gyerekeknek is adhatod, nem kell tartanod még attól sem, hogy a fogaik romlani fognak. A következő diétás kakaós-kókuszos kekszből süss egy dobozra valót, így minden napra jut egy kicsi édes élvezet, sőt vihetsz be az irodába is magaddal, vagy cukorbeteg ismerőseidnek is kedveskedhetsz vele.

 

Diétás kakaós-kókuszos keksz recept

1/2 bögre szénhidrát csökkentett liszt

1/4 Bögre kókuszreszelék

2 evőkanál light margarin

1 tojás sárgája

1/2 bögre természetes porédesítő (vagy ízlés szerint folyékony)

1 teáskanál sütőpor

2 ek. Cukrozatlan kakaópor

1 csipet só

dietas-keksz-receptA tojást, margarint, édesítőt habverővel alaposan dolgozd el, majd add hozzá a sütőporral, sóval, kakaóporral, kókuszreszelékkel elkevert szénhidrátcsökkentett lisztet. A méréshez 2,5 dl-es (normál) bögrét használtam. Az összetevőket kézzel összegyúrjuk. Ha nagyon ragacsosnak érzed a vaj miatt, akkor tedd hűtőbe pihenni fél órára, ha nem áll össze, akkor adj hozzá még margarint. Lisztezett deszkán sodord vékonyra, de ha nem szeretnéd lisztezni a kekszet, akkor próbáld ki az én módszerem. Tépj le egy nagyobb darab sütőpapírt, hajtsd félbe, tedd közé az összegyúrt gombóc felét és így sodord ki, nem fog se a deszkára ragadni, se a sodrófára és extra lisztet sem kell használni. Szaggasd kör, szív vagy bármilyen formára, vagy egyszerűen derelye vágót is használhatsz. Ha nincs kedved sodorni, akkor apró gombócokat is formázhatsz, amit utána a tenyereddel nyomj szét.

cukormentes-keksz

200 fokon előmelegített sütőben süsd 7-8 percig sütőpapírral bélelt tepsiben. Miután kihűlt ropogós lesz.

A diétás kakaós keksz recepthez a diawellness 9gramm/100gramm szénhidrát tartalmú lisztjét használtam, nem kevertem semmivel. Ennek köszönhetően egy alacsony szénhidrát tartalmú nasi lett a végeredmény, amit este is elrágcsálhatsz filmezés közben, és még diabetikus is. Használhatsz természetesen teljes kiőrlésű vagy zablisztet is – én teljes kiőrlésűvel is próbáltam- bár úgy az íze kicsit változik, nekem a sima szénhidrát csökkentett lisztes változat jobban ízlett. A teljes kiőrlésű liszttel viszont szintén egészséges keksz variációt alkothatunk, és még olcsó is.

Ebből az adagból kb 35 darab cukormentes kakaós keksz lesz.

 

 

 

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply Rony 2015. October 19. Monday at 10:16

    Szia!
    Nagyon finom ez a keksz. Köszi a receptet!
    Pont a kávém mellé kerestem valami finom kekszet. Kicsit változtattam rajta, én zabpehelyliszttel készítettem, valamint margarin helyett kókuszolajat tettem bele. Ettől kicsit omlósabb lett, de így is isteni. Nekem 32 db lett belőle.

  • Reply Fufi 2015. September 10. Thursday at 16:02

    Ha elkészítem a kekszet, miben tároljam, hogy másnapra is ropogós legyen?? 🙂 Tönkölybúza liszt is jó? Tudom, hogy attól lesz egy jellegzetes íze, de az engem nem zavar 🙂

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2015. September 16. Wednesday at 13:22

      Szerintem a tönkölybúza liszt is szuper! Én egy légmentesen zárható kerámia sütis edényben szoktam tárolni, abban ropogós marad.

  • Reply Rebeka Szocska 2015. August 22. Saturday at 11:11

    Nekem, jól sikerült.
    A tészta is össze ált, és sütés után szépen meg kemészedett. 🙂 Nagyon örültem, hogy sikerült ez volt életem második sütése kísérlete (15 éves vagyok) és sikerült.
    Köszi a receptet!

  • Reply Kata 2015. March 28. Saturday at 12:58

    Hát ez a recept..valami poros trutyi lett a vége úgy javítottam fel egy kis tejjel hogy egyáltalán tészta kinézete legyen, és hogy 35 db? ugyan már 15 db kicsi keksz max :/

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2015. March 28. Saturday at 15:19

      Hű ezt sajnálattal hallom. Meg is sütöm ma vagy holnap újra, leellenőrzöm a hozzávalókat!

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2015. March 29. Sunday at 15:57

      Megsütöttem ma újra a kekszet, és nagyon finom lett. Milyen lisztet használtál? Nekem a tojás sárgája és a két evőkanál margarin tökéletesen elég lett az összegyúráshoz, még picit túl is puhult a kezemtől. Sodorni persze nem volt könnyű, nekem picit ragadt, de nm akartam lisztezni a tetejét, de ha megnézed a legfelső képen látszik is, hogy mennyire vékonyra nyújtottam, és ismét 35 darab apró keksz lett belőle. Pici kekszek, de írtam is, kávé mellé tökéletesek, ez is látszik a kis kávébögréhez viszonyítva, hogy nem albert keksz méretűek, abból persze kevesebb lenne. Vékonyra sodortam, 8 perc alatt megsült miután kihűlt jó ropogós lett.

  • Reply Biocica 2015. January 23. Friday at 21:42

    Szia! Szeretnem megkerdezni, h tenyleg ropogos-e a keksz? Koszonom.

  • Reply Amanda 2014. July 26. Saturday at 19:44

    Ez a sütemény borzalmas, az íze is szörnyű de a kinézete se jobb. Utáltam

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2014. August 6. Wednesday at 05:17

      Ezt sajnálattal hallom, mert nekem mindig jól sikerül. Lehet más lisztet használtál, vag más összetevőket? Na megsütöm újra, hátha kiderítem mi lehet a hiba.

    Leave a Reply