0
Diétás saláták, köretek

Téli kuszkusz bowl

2014. January 19. Sunday

couscous-salataSzereted a couscous-t (kuszkusz)? A cous cous egy nagyon gyorsan elkészíthető, nagyon finom köret, ráadásul édes és sós ételekhez is használható. A couscoust azonban nem csak, mint köret tálalhatod, nagyon finom salátákban is, tápláló és egészséges ebédet biztosít. Szeretem a salátákat, viszont télen inkább vágyom valami melegre, ezért nagyon szeretek kísérletezgetni a téli saláta tálakkal.

Téli CousCous Saláta

¼ bögre fenyőmag

1 bögre couscous

2 bögre víz – mi szűrt vizet használunk mindenhez

2 kanál olíva olaj

1 kanál agave szirup

1 csapott kiskanál só

¼ kiskanál fahéj

1 nagyobb édesburgonya, megpucolva, kockákra vágva

Fél fej kelkáposzta, megmosva, felaprítva

1 gránátalma magja

feta sajt –light lehetőleg

granatalma-salatabaEgy serpenyőben pirítsd meg a fenyőmagokat, amíg arany barnák nem lesznek, de vigyázz meg ne égjenek. Közben 180 fokos sütőben süsd, majd grillezd meg az 1evőkanál olajjal, agave sziruppal és fahéjjal összekevert, apróra vágott édesburgonyát addig, amíg meg nem puhul (kb 30-35 perc). Legalább egyszer ne felejtsd el kicsit megkavargatni, megforgatni őket.

Miután a fenyőmag megpirult, tedd félre, és ugyanebben a serpenyőben a maradék olajon picit pirítsd meg a couscoust – mint amikor rizst készítesz- majd öntsd fel vízzel és add hozzá a sót, fedő alatt párold, közben néha kevergesd meg és adj hozzá vizet ha még szükséges. Kb 10 perc alatt elkészül. Mikor már puha, vedd le a fedőt, és kavargasd egy fakanállal, hogy a maradék víz is elpárologhasson, és pergős legyen. Míg a couscous készül, egy fazékban forralj vizet,- nem kell sok víz, csak párolódnia kell a káposztának- adj hozzá sót, tedd bele a kelkáposztát, szórd meg pici zöldfűszerrel, és hagyd párolódni lefedve kb. 5 percig, majd kavargasd meg és fedő nélkül is főzd még 5 percig, vagy addig amíg a kelkáposzta puha és finom nem lesz. Ha maradt víz a káposztán azt öntsd le, még egy percig forgasd át, hogy ne legyen túl vizes. Ez után vedd le a tűzről, add hozzá a couscoust, az édesburgonyát, a fenyőmagot, forgasd össze, öntsd egy előmelegített üveg edénybe, vagy hőálló edénybe, morzsolj feta sajtot és gránátalma magot a tetejére és tálald azonnal.

Finom diétás, egészséges, húsmentes fogás, tele értékes tápanyagokkal, vitaminokkal.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply