0
Egészség

B-vitaminok – B-vitamin komplex

2012. October 12. Friday

A B-vitaminok nagyrészt az idegrendszer, az emésztőrendszer számára fontos vitaminok, melyek vízben oldódnak, így mindennapos pótlásuk szükséges, hiszen a szervezet nem tudja tárolni. A szervezet számára fontos B-vitamin szükséglet egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhető, azonban egyoldalú táplálkozással, dohányzás, túlzott koffein és alkoholfogyasztás mellett könnyen felléphetnek a hiánytünetek. A B-vitaminok általában komplex formában fordulnak elő a táplálékban és a természetes anyagokat tartalmazó vitamin tablettákat is B komplexnek szokták nevezni, azonban érdemes egyesével megnézni hatásukat és hiányuk tüneteit, hiszen sok betegség oka nem más, mint vitaminhiány.

B1-vitamin – Tiamin

A B1 vitamin, más néven tiamin az idegsejtek és az izomzat működéséhez, valamint a szénhidrát anyagcseréhez elengedhetetlen. B1-vitamin szükséges a szénhidrátok lebontásához, hogy azok glükózzá alakulhassanak. A glükóz fontos energiaforrás, és az agyat is ez táplálja. B1 vitamin nélkül a szellemi teljesítőképesség romlik, és idegrendszeri zavar léphet fel. B1 vitamin szedésével javítható a szellemi teljesítőképesség, és fontos az izmok, a szív működéséhez.

B1-vitamin hiánya kezdetben fáradtságot, zsibbadást, koncentrációzavart okozhat, súlyosabb esetben ödémát a lábakban és akár bénulást is, és a központi idegrendszer teljes összeomlását. A beriberi nevű betegséget is a B1 vitaminhiány okozza.

Elsődleges természetes B1-vitamin források: sertés-, marhahús, csirke, hüvelyesek, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonák, burgonya és egyes tejtermékek. Azonban főzés során könnyen veszít az étel a B1 vitamin tartalmából, mivel ez az egyik, hőre leglabilisabb vitamin. Illetve a sütőporral készült teljes kiőrlésű termékeknél is legalább felére csökken a B1 vitamin tartalom.

Felnőttek számára az ajánlott napi bevitel 1,1-1,2 mg.

B2-vitamin – Riboflavin

A B2 vitamin a riboflavin, a zsírok és fehérjék lebontásánál játszik fontos szerepet, továbbá a szöveti légzésnek és méregtelenítésnek is fontos eleme. A magzati fejlődésnél is elengedhetetlen és az A-vitaminhoz hasonlóan a szürkületi látást befolyásolja. B2-vitamint a bélflóra is kis mértékben előállítja így hiányállapot ritkán lép fel, azonban bélbetegségek, hosszabb idejű antibiotikumos kezelések alkalmával előfordulhat B2 vitaminhiány, melynek a tünetei a repedezett ajkak, szájszélek, duzzadt nyelv, szemirritáció, pikkelyes, hámló bőr.

Ajánlott napi bevitel felnőtteknél 1,1-1,3mg. Túlzott fogyasztása esetén a vizelet erőteljes sárgás színű lehet.

Természetes B2 vitaminforrás: leveles zöldségek, tojás, tejtermékek, máj, vese

B3-vitamin – Niacin

A B3 vitamin, más néven niacin vagy nikotinsav részt vesz az energianyerésben, szükséges a normális növekedéshez és a bőr egészségéhez. B3-vitamin hiánya pellagrát okozhat (a pellagra egy olyan betegség mely hasmenést, központi idegrendszer zavart okozhat), bőrirritációt, azonban 50 mg feletti fogyasztás esetén akár bőrkiütések is megjelenhetnek. Kutatások bizonyították, hogy orvosi előírások mellett csökkentheti a magas koleszterin szintet.

Az ajánlott napi B3-vitamin bevitel 14-15mg.

Természetes B3 vitamin, niacin források: mogyoró, teljes kiőrlésű termékek, hús és a hüvelyesek.

B6-vitamin – Piridoxin

A B6-vitamin a fehérje szintézisnél, az aminosavak átalakításánál végzi el a feladatát, de a vérképződésnél és az idegrendszer megfelelő működésénél is szerepet játszik. A B6-vitmain hiány okozza a „fekete nyelv”-et, továbbá epilepsziás görcsöket, perifériás ideggyulladást. B6-vitamin hiány feltételezhető fáradtság, álladó idegesség, álmatlanság, izomgyengeség, hajhullás, végtaggörcsök esetén is. A terhesség során is javasolják a b6-vitamin fokozottabb bevitelét (magnéziummal együtt-magneb6) és migrénes fejfájások esetén is, valamint hányás csillapítására. Vérszegénységet is kiválthat hiánya, és a fogamzásgátlót szedő nők esetén magasabb a piridoxin igény.

Az ajánlott napi B6-vitamin bevitel 1,5mg- 1,7 mg, de konkrétan az elfogyasztott fehérjemennyiségtől függ.

Természetes B6-vitamin források: gabona, magvak, belsőségek, szárnyasok és tengeri halak, hüvelyesek, húsok.

B12-vitamin – Kobalamin

A B12-vitamin hatása az egész szervezetre kiterjedő, részt vesz a fehérjeszintézisben, a csontvelőben történő vörösvérsejt képződésben, fontos a megfelelő növekedéshez és az idegszövetek felépítéséhez.

B12-vitamin hiány felszívódási zavar esetén lép fel általában, hiszen a bélflóra naponta többször annyit termel, mint amennyire a szervezetnek szüksége lenne, és a táplálkozás útján bevitt b12 vitaminnak nem tud az egésze hasznosulni.

Hiánya vészes vérszegénységet okoz, ilyen esetben akár napi 100 mg B12 vitaminra is szüksége van a betegnek, illetve kimerültség, ideggyulladás során is B12 vitamin szedését írják fel. Sápadt bőrszín, fáradékonyság, levertség, gyulladt nyelv utalhat B12-vitamin hiányra.

B12 vitamin természetes forrásai az állati eredetű élelmiszerek, a belsőségek, a húsok, a hal, tejtermékek, tojás.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply