0
Cukormentes lekvár

Cukormentes citromkrém – az édesen fanyar lemon curd

2014. July 20. Sunday

cukormentes-citrom-kremBevallom én először Írországban találkoztam a lemon curd-el, a legegyszerűbben citromkrémnek fordítanám, de állagát tekintve citrom pudingnak is hívhatjuk. Már a nevéből is kitűnik, hogy a fő alapanyaga a citrom, ezért jó sok cukorral szokták “megbolondítani”, hogy valóban finom is legyen. Mivel nem a cukor evésről vagyok híres, és az oldal sem, így gondolom nem lesz meglepetés, hogy az én diétás citromkrémem cukormentesen készült.

A (még) félállású munkahelyemen jó nagy üvegnyi citromos krémet (angolul lemon curd) gyártanak le és joghurttal, illetve édesített bogyós gyümölccsel tálaljuk pohárkákba rétegezve. Nagyon népszerű, nyáron a nagy melegben – ami itt bár nincs, de el tudom képzelni hozzá- nagyon is finom, és könnyed nasi. Cukormentesen készítve lakbarát, egészséges, és diétás citromkrém lesz a végeredmény.

Nem tartalmaz lisztet, így glutén érzékenyek is fogyaszthatják, cukormentességének köszönhetően diabetikus is. Növényi margarint használtam hozzá, így tejtermék mentes is, viszont tojást tartalmaz.

dietas-citrom-kremA munkahelyi receptet változtattam át. Először nagyon citromosnak találtam, gondoltam is, hogy előbb kipróbálom kevesebbel és utána írom le a receptet, de másnap megkóstolva, mintha az ízek összeértek volna, savanyú, de édes, beindul a nyálképződés tőle, az biztos. Tömény, de a diétás vajas citromkrémet amúgy sem magában fogyasztják. Az angol “édesség” akár egyfajta lekvár gyanánt is fogyasztható, de szerintem a legfinomabb desszertekhez felhasználva, hol az édes-savanyú íz pikánssá teszi a diétás sütinket.

Extra tipp – ha tudsz, szerezz be Meyer citromot, ami sokkal édeskésebb ízű.

 

Diétás, cukormentes citromkrém 

4 nagy citrom leve, 1 citrom reszelt héja

4 tojás sárgája

80-100 gramm margarin vagy vaj – én nem hidrogénezett, light növényi margarint használtam ezúttal

természetes édesítőszer

citrom-krem

A citromokat alaposan mosd meg, ha bio a citrom, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem kezelték a héját, és akkor nem kell félned tőle, nyugodtan belereszelhetsz egyet. A citrom levét szűrd át, hogy ne legyen magos. A tojássárgáját és a természetes édesítőt, ami lehet por, vagy folyékony is, keverd el jó alaposan, majd add hozzá a citromok levét és reszelt héját. Folyamatos kevergetés mellett alacsony hőfokon kezdd el melegíteni, és amikor már elkezdett besűrűsödni adagold hozzá apránként a margarint. Kóstold meg menet közben, hogy elég édesnek találod e. Amikor már besűrűsödött töltsd üveg edénybe, várd meg míg kihűl, és tedd a hűtőbe, ahol akár 2 hétig is eláll a diétás citromkrém. Ha a tetejére ráhelyezel egy kis folpackot, akkor nem fog bőrösödni a teteje.

citrom-curd

 

Online étrend és életmód tanácsadás

citromos-krem

A cukormentes citromkrém ajándékba is tökéletes, házi készítésű ajándék listára érdemes felírni.

Nálunk a mai desszert diétás görög joghurt citromkémmel, isteni finom, és nem is kell külön édesíteni a natúr joghurtot.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Noémi 2015. February 18. Wednesday at 08:34

    Szia.
    nem hidrogénezett, light növényi margarin.

    Ez pontosan mit takar? A vaj kérdéssel mindig bajban vagyok, hogy melyiket lehet használni. Tudnál konkrét márkát írni, ami “mehet”?

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2015. February 19. Thursday at 08:30

      Szia! Ma már törvény szabályozza, hogy nem lehet hidrogénezett margarinokat árulni, úgyhogy bármelyiket megveheted. A light margarin alacsony zsírtartalmút jelent. Azt biztosan tudom, hogy pl a Florának van ilyen, de egyes saját márkás termékek között is lehet már találni, olcsóbb változatot.
      A margarinok növényi zsiradékot tartalmaznak, míg a vaj állati eredetű, amit a telített zsírsavak miatt érdemes kerülni, plusz több kalóriát is tartalmaznak.

    Leave a Reply