0
Cukormentes lekvár

Cukormentes őszibarack kompót

2014. August 20. Wednesday

dietas-oszibarack-kompotNem lepődöm meg azon, hogy Írországban a gyümölcsök, zöldségek íze kevésbé zamatos, mint a meleg országokban. Nem mondom, hogy megszoktam, de tisztában vagyok vele, hogy bár Spanyolországból érkezik az alma, barack, az igazi édes ízét akkor élvezhetném, ha én repülnék oda, és megérve szedném le a fáról. Idén például egyszer sem vettünk görög dinnyét. Szeretjük nagyon, és férjem még a keresztallergia következményeit is képes bevállalni egy finom görög dinnyéért, na de az elmúlt években az íztelen dinnyéktől teljesen elment a kedvünk. Tavaly a nászutunkon első napunkon egy nagy görög dinnyével tértünk vissza a hotelszobába, a minibárban hűtöttük le és a reggelinél elcsent kanállal – amit persze utána otthagytunk- falatoztuk a dinnyénket.

Viszont most egy tényleg annyira íztelen őszibarack kupac hullott az ölünkbe, amit az ablakban próbáltam megérlelni, hátha valami ízt sikerül kicsikarni belőle. Megpuhult, már majdnem a végét járta, de az íz sehol, viszont ételt ki nem dobunk, így gondoltam őszibarack kompótnak megfőzöm, jól tettem. Legközelebb diétás őszibarack lekvárt készítek.

dietas-oszibarackDiétás őszibarack kompót

őszibarack

nagyon pici víz

pici fahéj

édesítés ízlés szerint

Az őszibarackokat mosd meg alaposan, majd vágd le a gyümölcshúst a magról, és kockázd fel, tedd egy fazékba, önts alá nagyon pici vizet, csak azért, hogy az elején ne égjen le, és kezdd el felforralni, fedő alatt és adj hozzá pici fahéjat, akár szegfűszeget is. Amikor már forr nyugodtan lecsendesítheted, fedő alatt párold puhára, majd fedő nélkül is főzd még magasabb lángon 5-10 percig, hogy a víz nagy része el tudjon főni róla. Közben kevergesd meg sűrűn, és nem baj, ha picit levesesebb marad, mikor kihűl, úgyis picit besűrűsödik. A legvégén kóstold meg és ha az őszibarack természetes édes íze nem elégítene ki, akkor adj hozzá természetes édesítőt. Én picit tovább főztem, szeretem, ha valahol a lekvár és a kompót között van a végeredmény. Az őszibarack kompót nagyon finom önmagában, de gyümölcssalátákhoz is keverheted, vagy sütéshez is felhasználhatod, és egyéb diétás desszertek alapanyagaként.

oszibarack-kompot-dietasan

Azzal, hogy megfőztem az őszibarackjainkat, mintha varázsszerűen a gyümölcscukor kiszabadult volna titkos rejtekéből, és egy fazéknyi őszibarackhoz mindössze egy evőkanálnyi nyírfacukrot kellett kevernem.

oszibarack-kompot

Online táplálkozási tanácsok

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Eve 2016. May 18. Wednesday at 10:03

    Wait, I cannot fathom it being so stdorghtfarwari.

  • Leave a Reply