0
Diéta és Fogyókúra

Kókuszzsír és hatása

2014. September 29. Monday

A kókuszzsírhoz szkeptikusan álltam az elején, a zsír szó valahogy belerögzül az elménkbe, hogy csakis rosszat jelenthet. Nagyon sokat olvastam róla, mielőtt megvettem az első üveg kókuszzsírunkat, hiszen az interneten olyan sok információ kering. Most már jó ideje használom, szinte csak ezzel főzünk, legyen szó pörköltről, vagy tojásrántottáról.

kokuszolajA kókuszzsírnak 2 féle változata létezik, vagyis inkább 3, de ebből csak 2-t szabad megvásárolni. A szűz és szűrt kókuszolaj. Mindegyik szilárd halmazállapotú, de 24 fokon már folyékonnyá válik.

A szűz kókuszzsír enyhén kókusz ízű, ezért főzéshez nem sokan szeretik, de pl. sütéshez, főleg ha vaníliás, vagy kókuszos süteményt készítünk annyira nagyon tökéletes. Én a házi diétás granolához is ezt használom, ha kicsit kókuszos íz hatást szeretnék. A szűz kókuszzsírt szépségápoláshoz is használhatjuk.

A szűrt kókuszzsír viszont teljesen semleges ízű, szagú – külön kiemelném, hogy kókuszolajban való sütésnél nincs az a fertelmes szag a konyhában, mint ami elő szokott fordulni a többi olajnál, ha megég. A szűrt kókuszzsír bátran használható mindenhez, sütéshez, főzéshez.

A boltok polcain megtalálható sajnos a hidrogénezett változat is, ezt semmiképpen se vegyük meg, hiába olcsóbb. Akkor már inkább válasszunk másik olajat.

Miért egészséges a kókuszzsír?

Telített zsírsav, mégis szuper

kokuszzsirA kókuszzsír telítettsége miatt alakult ki sok vita a múltban, mára ezek úgy tűnik tisztázódtak, hiszen mindenhol elolvasható a magyarázat, miért is jó nekünk a szinte csak telített zsírsavakat tartalmazó kókuszzsír, miközben ezer éve mindenhonnan azt halljuk, hogy csakis a telítetlen zsírsavakat fogyasszuk.

Valóban a telített zsírsavak ártalmasak az egészségünkre, komoly szív és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak, és ez mind igaz is az állati eredetű zsírokra. Azonban míg az állati zsiradékok hosszú láncú zsírszerkezettel rendelkeznek, addig a kókuszzsír közepessel, és nem emeli a rossz koleszterin szintet.

Zsíremésztési problémákra

A kókuszzsír különlegessége, hogy kötéseinek köszönhetően sokkal könnyebben bomlik le a szervezetben, nem róva így extra terhet az epére sem, és álmosságot sem okoz, hiszen emésztéshez nincs szükség extra enzimre. Éppen ezért tökéletes zsíremésztési problémákkal, máj, epe, gyomor vagy bélrendszeri megbetegedéssel küzdőknek is, sőt számukra csak ez ajánlott.

Fogyókúrázók is fogyaszthatják

Könnyebb lebontásának köszönhetően gyorsabban szolgáltat energiát, felgyorsítja az anyagcserét, fokozza más tápanyagok emésztését. Ezért ajánlják a fogyókúrázóknak is, és nem azért, mert egy olyan zsírról van szó, amiben sokkal kevesebb a kalória. Éppen ezért fontosnak tartom kiemelni, hogy sütéshez, főzéshez az egyik legegészségesebb zsírról beszélünk, de a mértéktartás kötelező, legyen szó fogyókúráról vagy egészséges életmódról.

Antibakteriális, immunerősítő

Az anyatej egyik fontos alkotóeleme a laurinsav, mely segíti a csecsemő immunrendszerének erősödését. Az anyatejen kívül a kókuszzsírban található meg ez a triglicerid, mégpedig nagyon magas %-ban, ami segíti a szervezetünk immunrendszerét a munkában, vírus és gombaölő hatásával. Ráadásul antibakteriális, fertőtlenítő hatása is bebizonyított már. Gombaölő hatása miatt – a bélflóra baktériumait nem bántja- candida gombásoknak is nagyon ajánlott a fogyasztása.

kokusz-zsirA kókuszzsír hevíthető többször, így bár pár száz forinttal drágább, mint a napraforgó olaj, de nyugodtan újra használható. Én nem sütök már bő olajban nagyon régóta. Nagyon ritka alkalom, amikor úgy készítem el az ételt, hogy sok zsiradékot kellene felhasználnom, hiszen sokkal egészségesebb, ha sütőben, vagy kevés olajon, légkeveréses „olajsütőben” sütjük, főzzük ételeinket. Ennek fényében viszont nálunk mindennapi használat mellett is nagyon sokáig elég egy doboz kókuszzsír.

A kókuszzsírral kiváltható a főzéshez használt összes állati eredetű olaj, de mindenképpen fogyasszunk más olajokat is, mert a szervezetnek szüksége van a telítetlen zsírsavak tartalmazó olajok értékes anyagaira is – omega3, omega6.

képek forrása

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Almdudler 2015. June 19. Friday at 16:29

    Én évek óta kókuszzsírt használok és nagyon szeretem! 🙂 A minőségre azonban nem árt odafigyelni, mert sok egyéb dolog is kerülhet be. A Rapunzel-ét kifejezetten kedvelem, aminek finom kókuszillatos és illatmentes változata is van, de a Barco is jó, ebből van kis vödrös és zacskós változat is. 🙂

  • Leave a Reply