Tudod mi az, ami nem maradhat ki az őszi süteménylistádról? A nagy klasszikus, az almás pite. Itt az almaszezon, és olyan egyszerű elkészíteni a diétás almás pitét. Az almás pitében az is jó még, hogy nagyon finom melegen, de akár kihűlve is isteni, kirándulásokra is magunkra vihetjük, vagy egy őszi piknikre, de folpakkal lefedve, hűtőben tárolva napokig eláll, és a másnapos, hideg almás pite annyira nagyon jó. Anyukám mindig 2 – vagy több????- nagy tepsivel készített, és másnap reggel mindig kerestük a hideg almás pitét, aminek a tésztája megpuhult, az ízei mintha összeértek volna, az állaga is sokkal másabb lett.
Ősz, forró tea, langyos almás pite, egy kicsit ha tovább megyünk, kandallóban ropogó tűz, kockás takaró, gyertyafény, és hangulatvilágítás, idilli igaz? Mióta kipróbáltam a diétás almás pitét, nagyon sokszor készítem. A tésztája omlós, cukormentes, és szénhidrát csökkentett, így akár diéta során, vagy ha épp fogyni szeretnél, nyugodtan ehetsz belőle. Cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen bele számolva a napi ch. fogyasztásba.
Diétás almás pite recept
40 deka szénhidrát csökkentett liszt
150 gramm light margarin
2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
15 deka cukornak megfelelő édesítő
3 csipet só
1-2 ek. tejföl
Kb. 2 kiló alma
Fahéj és természetes édesítő.
A cukormentes almás pite gyártást mindig az almákkal kezdem. Az almákat pucold meg – a héjából készíthetsz almahéj teát, vagy akár el is rágcsálhatjátok, nagyon értékes vitaminokat rejt – és nagylyukú reszelőn reszeld le. Nekem van ilyen kés a robotgépemhez, amire több év reszelgetés után jöttem rá, így nagyon praktikusan pikk pakk elkészül, és az ujjaimat sem reszelem le. A lereszelt almát ízesítsd por alapú édesítővel – egyébként, ha csak folyékony van otthon, az is megteszi ám- és jó sok fahéjjal, 2 kg almához 1-1,5 ek. nyugodtan mehet. De persze ízlés kérdése. Kavard el jó alaposan, kóstold meg, és tedd félre.
A liszthez add hozzá a sütőport, és keverd el jó alaposan. Én dia-wellness süteményliszt koncentrátumot használtam, nagyon szeretem, mindig olyan finom omlós lesz a tésztája a pitének. Ha sokkal diétásabbra szeretnéd keverni, akkor 70%-30% arányban keverd a ch. csökkentett liszt javára. Morzsold hozzá a light margarint. Add hozzá az édesítőt, a tojások sárgáját és egy csipet sót. Kezeddel kezdd el összedolgozni a tésztát. Ha nem elég lágy a tészta, nem áll össze rendesen, akkor 2 ek. tejföllel lazíthatod. Én mindig teszek bele. Miután összegyúrtad a tésztát, vedd 2 felé, és sodord ki az elsőt, nem túl vastagra. Én kb. fél centinél is vékonyabbra szoktam, de ez attól függ, hogy mekkora tepsiben készíted a diétás almás pitét, és mennyi, milyen vastag lesz az alma réteg benne. Ha jó sok almát pakolsz bele, akkor nyugodtan hagyd vastagabbra. Az almás pite egyik titka, hogy minél több legyen benne az alma.
Fektesd a tésztát a tepsi aljába. A tepsit béleld ki sütőpapírral, vagy vajas-lisztes verziót használj. Ha sok vendéget vársz, vagy kockákra szeretnéd szeletelni a pitédet, akkor használd a nagy tepsidet, de akár elkészítheted pitének is, ahogy hívni is szoktuk. Én mostanában többször készítettem kerek, kapcsos tortaformában – mert nincs külön pitesütő formám, de kerek forma tökéletes- és utána olyan lesz, mint egy kis alma tortácska, mert ki lehet szedni a formából. Nagyon gusztusos, és ráérsz az asztalnál felszeletelni. Így ha tudod, hogy valakinek a kedvence az almás pite, akár almás pite tortával is meglepheted születésnapján! Ha tortaformában, vagy pite edényben készíted, akkor mindenképpen csinálj neki peremet is!
Miután az első tésztát a megfelelő formába fektetted, halmozd rá a tölteléke. Az almát miközben rá teszed, a kezeddel mindig nyomkodd ki, hogy ne áztassa el a tésztát. De nem kell teljesen szárazra, mert akkor nagyon száraz lesz, miután kisül. A megmaradt lét se dobd ki, mert nagyon fini. Sodord ki a másik tésztát is, és fektesd a tetejére, a kezeddel picit egyengesd el, nyomkodd rá, a felesleges részeket vágd le, és a tetejét egy villával szurkáld meg. 180 fokon előmelegített sütőben süsd készre kb 30-40 perc alatt. Amikor aranybarna a teteje, akkor kész is van.
Takard le a tetejét egy konyharuhával és várd meg, míg kihűl, mielőtt szeletelnéd. Kóstoltad már a meleg almás pitét vanília fagyival? Bár itt kint az itteni, más ízesítésű almás pitét szolgálják fel így, mi kipróbáltuk a magyaros almás pitével is, és isteni finom. Mikróban melegíts rá, majd egy gombóc fagyi mellé, és már mehet is a nyammogás.
9 Comments
Kókuszzsírral próbáltam Dia wellnessel és xilittel édesítve és isteni lett. Legközelebb zabpehely lisztel próbálom kiváltani felesben,szerintem azt még nem fogják kiszúrni a gyerekek. Köszi a receptet!
Nagyon köszönöm a gyors választ. Kipróbálom 🙂
Sziasztok!
Szeretném elkészíteni ezt a csodás almáspitét, de zabpehely lisztetet használnék.
Valaki tud segíteni nekem, hogy 40 deka szénhidrát csökkentett liszt helyett abból mennyi kell?
Előre is köszönöm
Szia! Sztem közel azonos mennyiség. Én úgy csinálnám, hogy először 30dkg-hoz adagolnám az összes hozzávalót, összegyúrnám, és annyit adagolnék még hozzá apránként, hogy egy jól gyúrható, és nyújtható tésztát kapjak.
Nagyon tetszenek a receptjeid, csak nem tudom, hol lehet kalóriacsökkentett lisztet kapni. Van valami rere vonatkozó ötleted?
Szia! Norbis és Dia wellnesses boltokban biztossan, és egy két bio-gyógynövény bolt is árusít. Ha többet rendelsz akkor viszont a legolcsóbb online megrendelni. Én a ch-mínusz oldaláról szoktam nagyobb mennyiségben!
Köszi! Akkor én is kipróbálom! 🙂
Szia! Pont 2 napja készítettem kókuszzsírral az almás pitét. Én olyan 75-100 grammnyit tettem bele, és picivel több tejfölt. Olyan nagyon finom omlós lett! 🙂
Szia! A margarin kiváltására használható kókuszzsír? Ha igen, milyen arányban? Előre is köszi!