A gyümölcskenyérben vagy, ahogy mi hívjuk, a püspökkenyérben azt szeretem, hogy olyan sokszínű. Lehet desszert ebéd után, de reggelire 1-2 szelet a kávé mellé is tökéletes választás, ha épp nem vagy éhes, vagy rohanásban vagy. Meg lehet kenni egy kis vajjal és cukormentes lekvárral, ha fokozni szeretnénk az élvezeteket, és uzsonnára, tízóraira is bőven elég. Ráadásul olyan sok variációban készíthetjük, hogy nem lehet megunni. Lehet nagyon diétás, ilyenkor tényleg csak vágott dióval, mogyoróval, házilag kandírozott, tehát cukormentes gyümölcsökkel dúsítsuk. De egy kicsit csalhatunk is, tehetünk bele aszalt gyümölcsöket, fekete csokit, a magok mellé.
Ha ez nem lenne elég, akkor elárulom, hogy pár perc alatt kikeverhető a tészta, utána a többit a sütő megoldja, és se sütőport, szódabikarbónát, se élesztőt nem tartalmaz!
Dobozban, vagy folpackba csomagolva jó pár napig eláll.
Diétás gyümölcskenyér recept
25dkg light növényi margarin
Természetes édesítő – 20 dkg cukornak megfelelő
20dkg szénhidrát csökkentett liszt – dia-wellness süteményliszt koncentrátumot használtam 50-50%-ban fehér liszttel keverve
6 tojás
15dkg dió, vagy mandula, vagy mogyoró
10dkg mazsola, vagy aszalt, kandírozott gyümölcsök
10dkg cukormentes, vagy minimum 74%-os fekete csoki
A diétás gyümölcskenyérhez a margarint az édesítővel kikeverjük, hozzá adjuk a tojásokat is. Használj habverőt, sokkal gyorsabb lesz a művelet. Majd keverd bele a lisztet, és végül add hozzá a sok-sok finomságot. Amikor hirtelen felindulásból készítem a gyümölcskenyeret, akkor azt teszem bele, ami van itthon, egy kis házilag kandírozott narancshéj, amiből mindig nagyobb adagot készítek, és dobozban a hűtőben nagyon sokáig eláll, mazsola, vágott dió vagy mandula. Amikor tervezett sütés van, akkor szoktam bele csokit tenni, és épp az alkalomnak megfelelő aszalt gyümölcsöket. Karácsonykor például kandírozott lime, citrom és narancshéj, vágott mogyoró-dió, pici csoki, és áfonya volt benne.
A masszát ezután tedd őzgerinc, vagy bármilyen formába. Nekem az a szép bordázott őzgerincforma még hiányzik a készletből, ezért a lyukas közepű, kerek kuglófformát használtam. Vajjal, liszttel kikentem először, és ebbe kanalaztam bele a diétás gyümölcskenyér tésztáját, szépe elegyengettem, és 180 fokon előmelegített sütőben 50 percig sütöttem.
Miután kész lett, hagytam kicsit kihűlni, majd a kapcsos formából kiszedtem, és miután teljesen kihűlt, utána szeleteltem.
Cukorbetegek mindenképpen számoljanak a gyümölcs cukortartalmával. Nekik érdemes inkább cukormentes csokit és vágott magvakat használni.
No Comments