0
Diétás saláták, köretek

Kéksajtos marha steak saláta – laktató, ínyenc saláta variáció

2015. May 20. Wednesday

steak-salataFérjem kóstolta étteremben ezt a kéksajtos marha salátát, és ahogy elmesélte milyen isteni volt, meg is beszéltük, hogy azonnal ki kell próbálnunk itthon is. Én szeretem a steaket és olyan nagy szerencsém van, hogy itt a marhahús szinte baromfi áron van, és nagyon jó minőségű. Az itt élők éppen ezért túl sokat is fogyasztanak belőle.

A vörös hús fogyasztására érdemes figyelni, de ritkán belefér. Vas tartalma igazán jó, és jól hasznosul a szervezetben, azonban nem ajánlott a rendszeres, napi szintű fogyasztása.

Mindenesetre most steak salátát fogunk készíteni, nem is akármilyet, és a végeredményben nem fogsz csalódni. Készíthetsz mellé egy kis sült hagymás krumplit, ebédre nyugodtan fogyaszthatod, de ha fogyni szeretnél, akkor inkább csak a sült hagymát edd meg belőle.

A marha steak nem mindegy hogy az állat mely részéből készül. A legjobb választás – és persze tudom, a legdrágább is- a bélszín. Viszont ehhez a salátához nem kell nagyon vastag steaket készíteni, tehát kevesebbet kell belőle venni. Ha van rá mód, érdemes a húst 1-2 napra bepácolni. Nagyon finom egy pici balzsamecetes olajban tárolva, borsozva, sózva.

Hozzávalók

2 szelet bélszín

2 nagy fej hagyma, 4 krumpli

Só, bors, olaj, balzsamecet

100 gramm kék sajt

Salátához

Nagy adag vegyes saláta – fejes saláta, madársaláta, rukkola

Lilahagyma

Koktélparadicsom + aszalt paradicsom, ha szereted

Pritamin paprika

Öntet: 2 evőkanál balzsamecet – én fügéset használtam-, ½ teáskanál agave szirup vagy méz, 4 evőkanál extra szűz olíva olaj, ½ teáskanál magos mustár, 1 gerezd fokhagymapép, só és bors

dietas-steak-salataA krumplikat mosd meg, darabold 4 felé, és főzd puhára sós vízben. Közben a hagymát vágd szeletekre, és fonnyaszd meg kevés olajon, és balzsameceten. Mikor kész, tedd egy hőálló edénybe, a kész krumplit is tedd rá, sózd és borsozd, és tedd be a grill alá, amíg szép aranybarna nem lesz a krumpli.

A salátához valókat alaposan mosd meg, aprítsd fel, készítsd el az öntetet és forgasd össze, majd tedd félre. Ha szeretnéd, a kék sajtot rámorzsolhatod a salátára, de sokkal finomabb, ha picit rágrillezed a steak szeletekre.

A legvégére hagyd a steaket, mert nagyon gyorsan elkészül. Ha van grill serpenyőd, akkor azon, vagy serpenyőben hevíts pici olajat, és dobd rá a 2 hús szeletet, Kb 2-2 percig süsd mindkét oldalát, de valójában a vastagságától függ. Olyan steaket készíts, amilyet te szeretsz, lehet nyers, félig nyers, közepesen átsült, vagy átsült. Én azt szeretem, ami éppen átsült. Már nem piros belül, de nincs is túlsütve, mert olyankor a legomlósabb. Ha kész vagy vele, gyorsan tedd ki egy deszkára, vágd fel csíkokra, tedd vissza a serpenyőre – én palacsinta sütőre tettem- és helyezd rá a sajtokat, majd dugd be a grill alá 1 percre, amíg a kéksajt ráolvad. Persze ezt akkor tudod megcsinálni, ha a serpenyőn nincs olvadós alkatrész. Nyugodtan tepsire is rakhatod. Közben a salátát és a melegen tartott hagymás krumplit tedd ki a tányérokra, és a forró kéksajtos marhahús csíkokat halmozd a tetejére.

keksajtos-marha-steak

Ha nem szeretnél vele vacakolni, akkor a kész steak tetejére tedd rá a kéksajt szeletek, úgy is rá fog olvadni picit, de a  legjobb, ha icipicit rágrillezed.

 Online táplálkozási tanácsadás percek alatt – fogyni vágyóknak, cukorbetegeknek, laktózérzékenyeknek, gluténérzékenyeknek.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply