A rakott zellerről már többször olvastam itt-ott, és mivel nem eszem krumplit csak nagy ritkán, és akkor sem nagy mennyiségben, így már jó ideje szerettem volna kipróbálni, hogy milyen lehet a rakott zeller?
A zellert szeretem, a szervezetre gyakorolt hatása is jó, íze is kellemes, főleg ha sütve van, akkor valahogy elveszti azt az erős zeller ízt. Nálunk a pici fiúnk is nagyon szereti a főzelékeiben. Számokban nézve is kedvező, bár nem számolok kalóriát, azért jó tudni, hogy krumplival összehasonlítva jóval kevésbé kalória dús, szénhidrát tartalma és GI-je is sokkal jobb, így nyugodtan beilleszthető nem csak az egészséges életmódot követők étrendjébe, de fogyás során is.
Diétás rakott krumplit egyszerűen nem lehet készíteni, oké, a kolbászt le lehet cserélni, a tejföl lehet zsírszegény, aztán ennyi. A rakott zeller így nagyon jó alternatíva azoknak, akik szeretnének a krumpliról lemondani. Ha a családod kritikus, akkor ne úgy tálald, hogy ez a rakott krumpli egészséges változata, hanem mint egy teljesen új, kipróbált étel, még fantázia nevet is adhatsz neki. Viszont azt is megcsinálhatod, hogy a rakott krumpli készítése közben az egyik részre krumpli helyett zellert teszel, nem kell kétszer, külön sütögetni, és mindenkinek meg van a boldogsága.
A diétás rakott zellernél nekem egyedül a kolbiszos rész okozott fejtörést, mert azért úgy az igazi, de úgy sokkal zsírosabb, és ha szigorúan nézzük a dolgokat, akkor a kolbász füstölt, a füstölt termékekkel nem árt vigyázni. Viszont néha pár karikától nem fogsz elhízni. Helyettesítheted jó minőségű virslivel is, de nem árt tudni, hogy azért mert nem látszik, az is tele van zsírokkal ám. Illetve ott van a nagyon jó alternatíva, főként ha vega vagy, hogy a húst teljesen kihagyod. Mindenki döntse el maga. Ha este felé is fogyasztanád, akkor csináld húsmentesre, ha fogyni szeretnél, úgy is nagyon finom lesz. Én most kipróbáltam kolbásszal, finom házi kolbász volt, amit a család küldött nekünk ki, nem az a nem látni a húst a zsírtól fajta. Viszont csak annyit használtam, hogy egy kis extra ízt adjon, tehát nekem egy adagba kb 4 pici karika jutott. Aki ezért megkövez… :)Én egyébként nem bírom a kolbászt, a gyomrom sem, de most egy olyat sikerült kifogni amit megkóstoltam és semmi bajom nem lett tőle.
Lehet még fokozni azzal is, hogy a húst kihagyod, és a tojásnak csak a fehérje részét használod, alacsony zsírtartalmú tejföllel.
Ismét hosszú lett a bevezető, úgyhogy jöjjön a rakott zeller, ahogy én készítem.
1 nagy fej zeller
6-8 főtt tojás – attól függ mennyire tojásosan szereted
pár karika kolbász/virsli
só-bors
vegyes natúr fűszersó
1 nagy dobozos 10%/12%-os tejföl+1 tojás
A zellert vagy szeleteld fel és főzd meg enyhén sós vízben, vagy vágd kisebb darabokra, főzd meg és utána szeleteld fel. A tojást főzd és pucold meg, és tojás szeletelővel vágd fel. A kolbászt karikázd fel. A tejfölt keverd el 1 tojással, sóval, borssal és natúr fűszersóval. Egy jénainak, vagy hőálló edénynek az alját kend ki pici olajjal, fektess rá egy sor zellert, majd tojást, és elvétve dobálj rá pár karika kolbászt, és mehet rá ismét a zeller. Csinálhatod több rétegben is, de én ilyenkor közé is szoktam egy pici tejfölös mixet tenni. A végén zellerrel zárj, és a tetejére öntsd rá a tejfölös mixet és simítsd el, hogy mindenhova jusson, majd 180 fokon előmelegített sütőben süsd addig, amíg a teteje szép barnás nem lesz.
No Comments