A Sheperd’s Pie , azaz pásztor pite egytálétel, angol területeken nagyon népszerű, főként marhahúsból készül.
Az eredeti verzió igazán nehéz étel, legalábbis számomra. Marhahúsos ragu, krumplipürével a tetején, ráadásul az angolszász területeken nagy divat, hogy vacsira eszik a főételt.
Találtam egy jó receptet, összevetettem egy régi pásztor pités receptemmel, reformáltam, és született belőle egy nagyon finom diétás, szénhidrát szegény főétel.
Olvastam több magyar oldalon is receptet, ahol darált sertéshúst használnak, egyébként biztosan nagyon finom, és olcsóbb is, és én is ki fogom próbálni, de az eredeti marhahúsos -van ahol bárány, de az inkább a cottage pie.
Pásztor pite – karfiol pürével a tetején.
Raguhoz
- 0,5kg darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 kisebb répa felkockázva
- 2 bögre felkockázott gomba
- fél bögre fagyasztott borsó – lehet több is
- 2 evőkanál paradicsom püré
- 2-3 bögrényi marhahúsleves alaplé – tartósítószermentes kockából is lehet
- 2 babérlevél
- 1 ek. keményítő, ha sűríteni kell a végén
- só, bors
- olaj
Karfiol püréhez
- 0,5 kg karfiol – én fagyasztottat használtam
- pici só
- pici light margarin
A hagymát olajon pirítsd le, add hozzá a darált marhahúst és azt is pirítsd le “fehéredésig”, én ez után egy fedő segítségével leöntöttem a zsírt amit engedett magából. Majd add hozzá a felvágott répát, és a paradicsom pürét, sózd, borsozd, és pirítsd még 5 percig együtt. Add hozzá a borsót,gombát és a marhahús alaplé nagy részét. Egy kicsit hagyj ki és keverd el csomómentesre a keményítővel, majd ezt is add hozzá. Annyi folyadék kell hozzá, hog ellepje, hús és zöldség mennyiségtől függően lehet több és kevesebb, a lényeg, hogy a végén jó sűrű legyen, ne folyós. Tedd bele a babérlevelet is és főzd fedő alatt készre, ha sok a leve, akkor a vége felé vedd le a fedőt, hagyd hogy elpárologjon.
Közben a karfiolt is tedd oda főni, mikor puha, alaposan csepegtesd le, és botmixerrel, pici margarinnal, sóval turmixold krémesre.
A kész hús ragut kanalazd egy hőálló tálba, halmozd a tetejére a karfiol pürét, villa segítségével borzold össze a tetején, és 200 fokon süsd addig amíg a karfiol püré kicsit el nem kezd barnulni a tetején. Ha olyan a serpenyőd, aminek a nyele is hőálló akkor nem kell külön tálba szedegetni, halmozd a tetejére a karfiolt és úgy tedd a sütőbe. Nagyon tartalmas étel.
No Comments