A rebarbara nagy kedvencem, hihetetlen, hogy ebből a savanyú zöldségből milyen sok minden készíthető. Az egyébként nagyon sok vitamint és ásványi anyagot, rostot tartalmazó növényt a sok cukorral sajnos egészségtelenné teszik. Édesítés nélkül viszont nagyon-nagyon savanyú, úgyhogy a legjobb amit tehetsz, ha természetes édesítőszert használsz az édesítésre, és akár cukormentes rebarbara lekvárról, akár cukormentes rebarbara kompótról van szó, nyugodtan használsz hozzá egy másik gyümölcsöt is – az alma és a körte nagyon jól passzol hozzá.
A rebarbara egészséges élettani hatásairól itt olvashatsz.
A diétás rebarbara kompótot azért is szeretem, mert nagyon finom akár hidegen – eláll légmentesen lezárt üvegben sokáig, vagy felbontva hűtőben- de melegen is éppúgy isteni, gyümölcs salátába keverve, poridge-hoz, vagy tejbe zabkorpához, és süteményekhez. Ráadásul nagyon gyorsan elkészül, mindössze 10 perc alatt teljesen puha, és jó sok lesz belőle.
A diétás és cukormentes rebarbara kompót, ha energiaszegény természetes édesítőszert használsz cukorbetegeknek is nagyon jó, hiszen minimális a szénhidrát és kalória tartalma.
Cukormentes, diétás rebarbara kompót hozzávalói
(ebből az adagból nekem 5 kis lekváros üvegnyi (300 gramm) lett és egy kis extra ami véletlenül elfogyott 🙂 )
3 csomag rebarbara (12-15 szál)
4-5 szegfűszeg
természetes édesítő, fahéj ízlés szerint
pici víz
A rebarbara végeit vágd le, a külső rétegét húzd le – amikor nagyon zsenge a rebarbara én a kompótnál rajta szoktam hagyni- tisztítsd meg alaposan, majd darabold fel. Tedd egy fazékba, és önts alá pici vizet, tedd bele a szegfűszeget és a fahéjjal hintsd meg. Tedd rá a fedőt és kezd el főzni. Időnként forgasd meg, de nagyon gyorsan megpuhul. Nem kell alá sok víz, mert így is elég leveses lesz, inkább csak azért szükséges, hogy az elején ne süljön le. A rebarbara nagyon gyorsan puhul – illetve inkább szétfő. Én úgy szoktam készíteni ha kompótnak valót szeretnék, hogy egy részét nagyobb darabokban hagyom, így lesznek benne darabosabb részek is. Amikor már majdnem kész van tedd bele az édesítőt, kóstold meg, hogy elég édes-e és már kész is.
A rebarbara kompótot, ha steril üvegekbe teszed még forrón, és légmentesen lezárod, dunsztolod, akkor ugyanúgy eláll, mint a lekvárok.
Ha tovább főzöd, és hagyod hogy teljesen elfőjön a leve, akkor már kész is a diétás, cukormentes rebarbara lekvár.
No Comments