0
Fitnesz

Fusd magad formásra

2012. April 16. Monday

Az egyik legjobb zsírégető cardió edzés a kocogás, futás. Futni mindenki tud, mégis kevesen teszik. Legtöbbször a kifogás az „unalmas”, „az a vékonyaknak és fiataloknak való”, „rossz az ízületeknek”, „2 perc után elfáradok”.

Sokaknak rossz élményeik vannak a futással kapcsolatban, és csak az jut eszükbe, hogy a tesi órán iskolaköröket kellett róni, coopert futni. Eszedbe jutott már, hogy kisgyerekként mennyit szaladgáltál? A sok fogócska, a rengeteg játék.

Ha kezdő futó vagy nem az a lényeg, hogy egyik alkalomról a másikra sokkal többet és sokkal gyorsabban fuss, ne hasonlítsd magad olyanokkal, akik már évek óta, hónapok óta futnak. Kezdj hozzá a saját tempódban, és hidd el, te is el tudsz jutni arra a szintre, amikor lefutod egybe az 5-10 km-t.

Mi az ideális kezdés? Időjárás szempontjából a tavasz, se túl hideg nincs már, de még a rettentő hőség is távol. fizikumod szempontjából, ha fürgén végig tudsz sétálni 30 percet. Ha ez még nem megy, akkor előbb a gyors gyaloglással növeld az állóképességed, és csak utána kezdj hozzá a futáshoz.

Első körben próbálj meg 2 percig a saját tempódban kocogni, majd sétálj 1 percet. Ez után ismét 2 perc kocogás. Ezt ismételd meg legalább 5ször, ha megy többször is. Ha bírod, természetesen nem kell pihenőt tartanod.

Fontos azonban, hogy minden edzés előtt melegíts be, nyújtsd le az izmaidat, csinálj térd, bokakörzéseket, ugrálj picit egy helybe. Majd futás után ismét egy hosszabb nyújtás következzen. Ezzel elkerülhető a későbbi esetleges lesérülés, a kötött izomzat és a túl nagy izomláz. Mindenképpen hagyj időt a testednek regenerálódni, pár napot.

Ha már könnyűnek érzed a 2 perces futásokat, akkor növeld őket 3 percre, az elején ne növeld a távot és az időt túlságosan. Hagyd, hogy tested hozzászokjon a terheléshez fokozatosan, és az ízületeknek is így van idejük igazodni a mozgáshoz.

A legjobb kezdő programban nem csak egyszerű kocogás séta váltogatja egymást. Maximum 3 futó edzést takar, a többi 2-3 napra pedig egyéb edzést javasol, mellyel az izomzatodat fejlesztheted, ami elengedhetetlen, hogy bírd a futást, illetve gyorsabban tudsz fogyni, és a bőröd is szép lesz, nem fog lógni fogyás után. Heti 1-2 pihenőnapot mindenképpen tarts. Pár hét elteltével, ha már le tudsz futni több percet is egyben, akkor érdemes intervallumos futásokat is beiktatni. Tudom, ez nem a kedvenc, főként miközben csinálod, de kevés időt vesz igénybe, és nagyon jól fejleszti az állóképességed, ezzel segítheted, hogy hamarabb tudj gyorsabban vagy hosszabb távokat futni.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Henriett 2013. July 8. Monday at 08:25

  Tapasztalatból mondom, hogy a futás a legjobb. Hetente 3-4 alkalommal futok 4 km-t
  1 km -t 4 perc 20 másodperc alatt általában. Amióta rendszeresen futok, nem vagyok nyugtalan, ideges és még az alakom is jó, az izmok feszesek.

  • Reply Mágyel Györgyi 2013. July 8. Monday at 20:00

   Nekem is a futás a kedvencem, munka előtt a rövidebbeket szeretem én is, viszont ha időm engedi akkor jöhet a kihívás a 10-20km közti táv, vagy persze a felett.
   Nagyon jól formál, és valóban jó stressz oldó.

  Leave a Reply