0
Egészség

C-vitamin- kerüld el a betegséget

2012. October 18. Thursday

c-vitaminA C-vitamin, más néven aszkorbinsav antioxidáns hatása elengedhetetlen az egészséges immunrendszerhez, a sebgyógyuláshoz, és a méregtelenítéshez. Szabadgyökök elleni védekező hatásának köszönhetően megfelelő mennyiség fogyasztása mellett a C-vitaminnal csökkenthető a rákos és daganatos megbetegedések kockázat, és erősíti az immunrendszert, melynek köszönhetően könnyebb a megfázást és egyéb betegségeket elkerülni. Szükséges a kollagén szintézishez, mely elengedhetetlen a csontok és kötőszövetek egészségéhez, az inak és ízületek épségéhez.

C-vitaminnal megelőzhetőek a szívproblémák, az érelmeszesedés, a rák, a meghűlés, a stresszt is oldja, és az egészséghez elengedhetetlen.

1930-as években Szent-Györgyi Albert azonosította a C-vitamint, amit paprikából vont ki először. Eddig a napig nem tudták pontosan mi miatt nem kapnak skorbutot a citromot fogyasztó tengerészek, csak annyit értettek, hogy ez megmenti őket, ezért volt mindig megtalálható a citrom a fedélzeten.

C-vitaminnak köszönhetően a sebgyógyulás is gyorsul és egy betegség kezdetekor, ha nagyobb adagban kezdünk c-vitamint szedni nemcsak, hogy lerövidül a betegség időtartama, de még a tünetek is enyhülnek.

C-vitamin segíti a méregtelenítési folyamatokat és kutatások igazolták, hogy miközben a felesleg a vizelettel távozik, véd a húgyúti rák ellen is. Számos tanulmányban olvasni, hogy esetleg húgykövet okozhat, azonban ezt nem bizonyították. Minden esetre az ajánlott napi bevitel a 60 mg nagyon alsó határérték. Mivel a szervezet nem képes C-vitamint szintetizálni, ezért táplálék és táplálék kiegészítők útján kell a szervezetbe juttatnunk a megfelelő mennyiséget, mely akár napi 750-1000mg is lehet. Betegség esetén a dózis növelhető.

A C-vitamin segíti a vas felszívódást, azonban túl nagy mennyiség fogyasztása rontja a B12 vitamin hasznosulását.

C-vitaminA túlzott C-vitamin fogyasztás hasmenést okozhat, ilyenkor csökkentsük az adagot, a szervezet nem igényel többet, nem tudja felhasználni a többletet, ezért a széklettel és vizelettel üríti. A C-vitamin vízben oldódó vitamin, így naponta szükséges pótolni a megfelelő mennyiséget, mely dohányosok, fogamzásgátló tablettát szedők, kismamák, és szoptató anyukák számára még nagyobb mennyiségben szükséges. A kisbabák is az anyatejen keresztül jutnak megfelelő mennyiségű C-vitaminhoz, az anyatejben található C-vitamin azonban függ attól, hogy a szoptató anyuka mennyi C-vitamint fogyaszt a nap folyamán.

Természetes C-vitamin forrás: paprika, citrusfélék, legtöbb gyümölcs,káposzta félék, spenót, cékla.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply