0
Egészség

A vitamin – szem és bőrvédő vitamin

2012. October 10. Wednesday

Az A-vitamin, más néven retinol, a zsírban oldód vitaminok családjába tartozik. Szerepet játszik az egészséges bőr megőrzésében, a retina működésében (farkasvakság), az embrionális fejlődésben, a csontok és a fogak egészséges fejlődésében.

Az A-vitamin hiány első fő tünete a látászavar, mely szürkületkor lép fel, ezt hívják szürkületi vakságnak, hétköznapibb nevén farkasvakságnak.

Szintén A-vitamin hiányra utalhat a repedezett bőr, töredezett haj és körmök, hiszen az A-vitamin segíti megelőzni a kollagén lebomlását, illetve segít, hogy új kötőszöveti rostok keletkezzenek belőle. A kollagén felelős a rugalmas, feszes bőrért. A száraz, hámló bőr nem csak esztétikailag csúnya, de utat enged a különböző bőrfertőzéseknek is.

Az A-vitamin antioxidáns hatású, véd a szabad gyökök ellen, erősíti az immunrendszert, így a bakteriális, vírusos fertőzések elkerülését, vagy gyógyítását segíti, és a daganatok kialakulását is csökkenti.  A nyálkahártyák megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, illetve főként gyerekeknél a csontok és fogak fejlődésében játszik nagy szerepet. Az A-vitamin hiányos gyerekeknél előfordulhat lassú növekedés és fogzománc problémák.

Az A-vitamin a természetben megtalálható az állati belsőségekben, tojássárgájában, tejtermékekben, tengeri halakban. Elő vitaminjai a karotinok közül a legismertebb és legnagyobb mennyiségben hasznosuló a béta karotin, mely főként sárgarépában, paradicsomban, sütőtökben, paprikában, sárgabarackban és egyéb erősen sárga és piros színű zöldségekben található meg.

A bélrendszerből a retinol teljes mértékben felszívódik, és a májban tárolódik, míg a béta karotinnak mindössze 1/6-a, az egyéb karotinoknak még kisebb része hasznosul. A máj képes tárolni az A vitamint, megfelelő fogyasztás mellett akár 1-2 évre elegendőt is elraktároz, ezért alakul ki lassan az A-vitamin hiány.

A zsírban oldódó vitaminoknál, így az A-vitaminnál is figyelni kell, nehogy túladagoljuk. Az A-vitamin túladagolásának tünete lehetnek a fejfájás, csontelváltozás, vesebántalmak, ízületi fájdalmak. A béta karotin túladagolása a legszembetűnőbb, ilyenkor ugyanis a tenyér és a talp enyhén sárga színű lesz, ez azonban még nem mérgező
.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply