0
Diétás kelt tészták Húsvét

Diétás kalács húsvétra – fokozzuk az élvezeteket

2013. March 29. Friday

dietas-kalacs-husvetraHúsvét kalács nélkül? Elképzelhetetlen! A bolti kalács helyett idén készíts otthon finom kalácsot húsvétra, de nem is akár milyet, diétás kalácsot! Így a diétás húsvéti menüdet nyugodt szívvel fogyaszthatod, anélkül, hogy a 4 napos hétvégét plusz kilókkal zárnád. Hiszen a foszlós kalács, illatos, ízletes, és 1 szeletnél megállni kínzás, viszont mi az alapja? Liszt, amiből ha sokat fogyasztasz a kilók csak úgy rakódnak rád, főleg ha már egy ideje diétázol. Viszont ha szénhidrát csökkentett lisztet használsz, a kalácsod szénhidrát tartalmát felére csökkentheted, és bűntudat nélkül fogyaszthatod sonka mellé, vagy akár lekvárral megkenve a diétás kalácsot.

Diétás kalács hozzávalói

250 gramm szénhidrát csökkentett liszt

1ek. búzasikér

1 csomag porélesztő vagy 2 dkg friss élesztő

9 dkg cukornak megfelelő természetes édesítő (stevia, nyírfacukor)

1,5 dl langyos tej

10 dkg puha margarin

A kenéshez

1 tojássárgája+pici tej+1 pici édesítő

1 csipet só

1 tk. vanília kivonat

dietas-foszlos-kalacsHa friss élesztővel dolgozunk, akkor előbb felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez. Ha por élesztőt használunk, akkor azonnal keverhetjük a liszthez és hozzá adhatjuk az össze többi hozzávalót. Ha van dagasztó géped – pl. kenyérsütő gép, vagy robotgéphez dagasztó kanál- akkor egyszerűbb dolgod van, ha nincs, akkor gondolj arra milyen jó hangulata is van a dagasztásnak, ahogy bele adod szíved-lelked és a végeredmény mosolyt csal mindenki arcára, mikor kisül a finom diétás kalács.

Tehát 10 percig dagasztani kell a tésztát, majd amikor ezzel meg volnánk, duplájára kelesztjük. Miután megkelt, deszkán még egyszer meggyúrjuk, 3 felé vesszük, rudakat sodrunk belőle, és ezeket szorosan összefonjuk – a rudakat már ne nyújtogasd, mert akkor repedni fog a kalács- és vajazott, lisztezett tepsiben sütjük.

Ha magas kalácsot szeretnél, akkor olyan sütőformát válassz, amibe pont bele fér a kalács, ha nagy tepsibe teszed, valószínűleg kicsit elterültebb lesz.

Tedd félre még fél órát pihenni, majd szurkáld meg villával a tetejét, kend meg a tojássárgája+tej keverékkel, és 180 fokon, előmelegített sütőben süsd kb. 15 percig, amíg szép aranyszínű nem lesz, utána még 10-15 percig sütőpapírral letakarva is süsd, hogy a belseje is teljesen átsüljön, de a teteje ne égjen meg.

Miután kivetted takard le konyharuhával és hagyd a tepsiben 10 percig.

Diétás sütik húsvétra

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Szűcs Kitti 2013. May 31. Friday at 18:38

    Jó napot! Érdeklődni szeretnék , hogy a VitaMill Univerzális Búzafinomliszt búzacsírával ( http://vitamill.hu/univerzalis-buzaliszt-buzacsiraval/ ) felér egy teljeskiörlésű liszttel? Sajnos nem nagyon tudom még mikor milyen lisztet is alkalmazzak, hogy sikerüljön az ételem és egészséges is legyen, ne hízzak. Segítséget előre is köszönöm!

    • Reply Mágyel Györgyi 2013. June 3. Monday at 17:44

      Én teljes kiőrlésű rozslisztet ajánlanék sütéshez, vagy zablisztet, ezeknek a rost tartalma magasabb és lassabban szívódnak fel. A szénhidrát csökkentett lisztek közül érdemes beszerezni a Diawellness (6 gramm szénhidrát/100gramm) lisztjét, melyet összekeverve egy zabpehely liszttel, vagy akár hagyományos búzaliszttel nagyon jó keveréket kapunk. Ezzel elkészíthető sütemény, kenyér, pizza tészta.

      • Reply Szűcs Kitti 2013. June 4. Tuesday at 18:12

        Köszönöm a választ!

    Leave a Reply