Húsvét kalács nélkül? Elképzelhetetlen! A bolti kalács helyett idén készíts otthon finom kalácsot húsvétra, de nem is akár milyet, diétás kalácsot! Így a diétás húsvéti menüdet nyugodt szívvel fogyaszthatod, anélkül, hogy a 4 napos hétvégét plusz kilókkal zárnád. Hiszen a foszlós kalács, illatos, ízletes, és 1 szeletnél megállni kínzás, viszont mi az alapja? Liszt, amiből ha sokat fogyasztasz a kilók csak úgy rakódnak rád, főleg ha már egy ideje diétázol. Viszont ha szénhidrát csökkentett lisztet használsz, a kalácsod szénhidrát tartalmát felére csökkentheted, és bűntudat nélkül fogyaszthatod sonka mellé, vagy akár lekvárral megkenve a diétás kalácsot.
Diétás kalács hozzávalói
250 gramm szénhidrát csökkentett liszt
1ek. búzasikér
1 csomag porélesztő vagy 2 dkg friss élesztő
9 dkg cukornak megfelelő természetes édesítő (stevia, nyírfacukor)
1,5 dl langyos tej
10 dkg puha margarin
A kenéshez
1 tojássárgája+pici tej+1 pici édesítő
1 csipet só
1 tk. vanília kivonat
Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor előbb felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez. Ha por élesztőt használunk, akkor azonnal keverhetjük a liszthez és hozzá adhatjuk az össze többi hozzávalót. Ha van dagasztó géped – pl. kenyérsütő gép, vagy robotgéphez dagasztó kanál- akkor egyszerűbb dolgod van, ha nincs, akkor gondolj arra milyen jó hangulata is van a dagasztásnak, ahogy bele adod szíved-lelked és a végeredmény mosolyt csal mindenki arcára, mikor kisül a finom diétás kalács.
Tehát 10 percig dagasztani kell a tésztát, majd amikor ezzel meg volnánk, duplájára kelesztjük. Miután megkelt, deszkán még egyszer meggyúrjuk, 3 felé vesszük, rudakat sodrunk belőle, és ezeket szorosan összefonjuk – a rudakat már ne nyújtogasd, mert akkor repedni fog a kalács- és vajazott, lisztezett tepsiben sütjük.
Ha magas kalácsot szeretnél, akkor olyan sütőformát válassz, amibe pont bele fér a kalács, ha nagy tepsibe teszed, valószínűleg kicsit elterültebb lesz.
Tedd félre még fél órát pihenni, majd szurkáld meg villával a tetejét, kend meg a tojássárgája+tej keverékkel, és 180 fokon, előmelegített sütőben süsd kb. 15 percig, amíg szép aranyszínű nem lesz, utána még 10-15 percig sütőpapírral letakarva is süsd, hogy a belseje is teljesen átsüljön, de a teteje ne égjen meg.
Miután kivetted takard le konyharuhával és hagyd a tepsiben 10 percig.
3 Comments
Jó napot! Érdeklődni szeretnék , hogy a VitaMill Univerzális Búzafinomliszt búzacsírával ( http://vitamill.hu/univerzalis-buzaliszt-buzacsiraval/ ) felér egy teljeskiörlésű liszttel? Sajnos nem nagyon tudom még mikor milyen lisztet is alkalmazzak, hogy sikerüljön az ételem és egészséges is legyen, ne hízzak. Segítséget előre is köszönöm!
Én teljes kiőrlésű rozslisztet ajánlanék sütéshez, vagy zablisztet, ezeknek a rost tartalma magasabb és lassabban szívódnak fel. A szénhidrát csökkentett lisztek közül érdemes beszerezni a Diawellness (6 gramm szénhidrát/100gramm) lisztjét, melyet összekeverve egy zabpehely liszttel, vagy akár hagyományos búzaliszttel nagyon jó keveréket kapunk. Ezzel elkészíthető sütemény, kenyér, pizza tészta.
Köszönöm a választ!