0

Palacsinta nap és torkos csütörtök – heti manna

2014. March 4. Tuesday

hushagyo-keddPalacsinta nap, húshagyó kedd, gyóntató- vagy kövér kedd egy mozgó dátumú ünnep. Mindig hamvazószerda előtti kedd-re esik. Ezen a napon a keresztény hagyományok szerint még szabad a dorbézolás, a húsfogyasztás, másnap viszont kezdődik a nagyböjt időszaka. Bár az angolszász országokban gyóntató kedd-ként emlegetik ezt a napot, leginkább mégis pancake day, azaz palacsinta nap kifejezés terjedt el. Már 1-2 héttel a jeles nap előtt lehet tudni, hogy hamarosan elérkezik a palacsinta nap, hiszen az összes hirdető újságban, és a boltok fő polcain a palacsintához szükséges hozzávalók – legtöbbször palacsinta mixek-, palacsinta öntetek kapják a fő szerepet.

Tavalyelőtt diétás palacsinta készült, tavaly diétás amerikai palacsinta – muszáj kipróbálnod- idén a húsos palacsinta mellett tettem le a voksom, egy finom diétás hortobágyi húsos palacsinta formájában.

palacsinta-napA palacsinta naphoz természetesen sokféle mende-mondát is kitaláltak, például, hogy az első kisült palacsintát a ház kakasa elé dobták, ha a kakas egyedül fogyasztotta el, akkor az eladósorban lévő lány bizony abban az évben nem kelt el, viszont ha a kakas megosztotta a csemegét a tyúkokkal, akkor a leányzónak nem volt aggódni valója. Ugyanígy a lánykéréshez kapcsolódott a palacsinta feldobás is, ha a legidősebb lány első feldobott palacsintája a másik oldalára esett vissza, akkor várhatta, hogy abban az évben bekötik a fejét. Szintén mendemonda, hogy a palacsintát ezen a napon 8 óra előtt el kell fogyasztani, hogy az adott évben gazdagság és bőség kísérjen, ételben sose legyen hiány. Történetek, legendák ide, vagy oda, a palacsintát mindenki szereti, így süssetek a családnak finom diétás, egészséges palacsintát.

palacsintaSzintén a héten tartják a torkos csütörtököt is, ami nagyon érdekes, nem tudom, hogy van-e más ország ahol ebben az időpontban tartják? Régebben eltörölték, majd reklámfogásként felélesztették a hagyományt, és a torkos csütörtökön az éttermek 50%-os kedvezménnyel várják a vendégeiket. A torkos csütörtök napja azért érdekes csak számomra, mert más országokban az eredeti hagyományok folyamatosan fennmaradtak, és bizony hamvazó szerda előtti csütörtökön tartják a torkos csütörtököt. Ami logikus is, hiszen a húshagyó kedd sem véletlen, ezen a napon lehet utoljára dorbézolni, majd hamvazó szerdától már a böjt időszaka kezdődik. Magyarországon viszont a hagyományt hamvazószerda utáni csütörtökön élesztették fel. Fog ez még változni úgy érzem. Mindenesetre érdemes kihasználni az éttermek kedvezményeit, kipróbálni valami újat, de ha nem szeretnél minden évben várni a torkos csütörtökre, nincs időd, vagy kedved főzni, akkor válogass a Foodpanda (www.foodpanda.hu) remek ajánlatai közül, ahol egészséges menük, ételek is megtalálhatóak, így nyugodt szívvel ajánlom, és mindig találhatsz akciós ajánlatokat is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply