0
Diétás kelt tészták Diétás kenyérfélék Húsvét

Diétás húsvéti kalács kosár

2014. April 8. Tuesday

dietas-kalacskosarOlyan nagyon megtetszett ez az ehető kosárka, hogy biztosan én is megsütöm húsvétra. A recepteket átfutva úgy nézem teljesen hasonló, mint az a diétás, egészséges kenyérkalács recept, amit én szoktam elkészíteni – főleg húsvétra a sonka mellé. Diétás kelt kalácsról beszélek, így nyugodtan sütheted, fogyaszthatod húsvétkor is büntetlenül, ráadásul annyira szép, és találtam képeket is hogyan készítik, így nem kell gondolkozni a legegyszerűbb kivitelezéséről. Megosztom most veletek, mert én is csak húsvétkor sütöm meg, akkor meg már késő lenne, és láttam az Érezd Magad Jól facebook oldalán, hogy mennyire tetszett nektek is. Később cserélem a képeket sajátra – legalábbis a terv ez. (megjegyzem, a képeket időközben lecseréltem, ez bizony már a saját kalácskosár)

Szeretem a diétás húsvéti kalácsokat, valójában nem is tudom, hogy miért nem sütöm gyakrabban!? Év közben mindig az édesebb, töltött kelt tésztákat sütjük, ez olyan, mint a karácsonyi bejgli, megfogadom, hogy év közben is fogok többször sütni diétás bejglit, de mindig elmarad. Na persze valahol jó is a sok hagyomány, húsvéti kalács Húsvétra, bejgli karácsonyra.

A diétás húsvéti kenyérkosár elkészítése sem akkora ördöngösség, csak több ideig tart, viszont az asztalon a látványa megfizethetetlen, és biztos, hogy sikert fogsz vele aratni. Ajándékba is tökéletes, így nem csak húsvétra sütheted. Anyák napjára is milyen ötletes, lehet bele tenni egy két apróságot, vagy egy cserepes virágot – persze becsomagolva.

Diétás kenyérkosár, kalácskosár recept

560 gramm szénhidrát csökkentett liszt (Nekem dia-wellness 9g sütőliszt+búzaliszt)

1 evőkanál búzasikér

2 tojás

2,5dkg élesztő, és 1dl tej a felfuttatáshoz

2 kk só

3 evőkanál xilitol – vagy 50 gramm cukornak megfelelő bármilyen édesítő

¼ bögre olaj – én olíva olajat használtam, de kókuszzsírral is isteni lehet

½- 1 bögre langyos víz

 

A felfuttatott élesztőt és a hozzávalókat összegyúrjuk dagasztáshoz, ha van dagasztó géped, akkor egyszerűbb dolgod van, ha nincs, akkor számolni kell legalább 10 perc dagasztással, jól ki kell dolgozni a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá folyadékot. Ezután keleszd duplájára a tésztát, majd vedd kétfelé – így könnyebb dolgozni- nyújtsd ki fél centi vastagra és egy pizza vágó segítségével kb. 1,5 centis csíkokat vágj. Egy sütésálló üveg edényt– pl. jénai- fordíts fejre. Mielőtt neki látsz a munkának, egy sütőpapírra rajzold körbe a tál „száját” és tedd félre. A képen látható módon helyezd el a tészta csíkokat, és a tetejét egy pohár segítségével préseld össze egyenletesre. Páratlan számú lefutó szál legyen, mert úgy jön ki jól a lépés a fonásnál. Ezután kezd el a képen látható módon körbefonni a kosarat, egyik szál alatt, másik szál felett fusson a tészta, és ha elfogy, akkor illessz hozzá egy másikat. Ha kész, takard le, hagyd meleg helyen kelni még 15-20 percet, kend körbe tojássárgájával, majd 180 fokos sütőben süsd arany barnára.

kalacs-kosar-elkeszitese dietas-kalacsdietas-husveti-kalacs-recept

Közben 3 szálból készíts fonatot és helyezd rá sütőpapírra, arra a körformára, amit korábban körberajzoltál. Ez lesz a kosár pereme. Illetve fonj egy vastagabb kosár fülnek valót. Ha van egy ugyanakkora tálad, akkor helyezd rá, pont középre, ha nincs, akkor várd meg, míg kisül a diétás kalács kosár, és tedd a helyére. Süsd ki ezeket a tartozékokat is.

Miután kisült a diétás kalács kosár a tetejére tegyél egy kis nehezéket, aminek lapos az alja, a meleg tészta még pont laposra tud formálódni- nálam ezzel nem volt gond-, így biztos lábakon fog állni a kosár, ha megfordítod. Ha kicsi kihűlt, fordítsd meg, és vedd ki belőle a tálat.

A kisült kerek formának az aljába szúrj fogpiszkálót és óvatosan illeszd a kosár tetejére, így nagyon szép pereme lesz. A fülnek a két végébe is szurkálj fogpiszkálót, de hagyd teljesen kihűlni és csak azután illeszd a kosárra.

dietas-kalacskosar-receptkalacs-kosar-recept dietas-kenyer-kosar-receptdietas-kalacskosar-elkeszitese dietas-kenyerkosar-elkeszitesehusveti-dietas-kalacskalacs

 

Még több diétás kalács, kelt tésztás recept

Ugye milyen szép lett a végeredmény? Ráadásul ehető és diétás is a kalács. Mivel mi idén is távol vagyunk a családtól Húsvétkor, ezért utazással leptük meg magunkat, elmegyünk kirándulni egy csodaszép helyre, csomagolunk magunknak finomságokat, és megszállunk valahol, hogy másnap is még folytathassuk a túrát. Az a tervem, hogy ezt a kosárkát elkészítem, és piknikkosárnak fogom használni részben, amolyan húsvétosra rendezem majd be, na persze óvatosan, inkább csak dekorációs szinten, nehogy eltörjön, és ha az idő is engedi, akkor csapunk ebédidőben egy húsvéti pikniket.

Online táplálkozási tanácsadás, online étrendkészítés

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply