Ez a borsós tokány egészségesebb, mert nem tocsog az olajtól, és nem disznóhúsból készül. Ráadásul, ha szeretnél fogyni, akkor sem kell lemondanod a megszokott ízekről, csak figyelj rá, hogy milyen köretet választasz. Aggodalomra semmi ok, lehet disznó húst is fogyasztani, de ha teheted inkább a szárnyast válaszd. Mi nagyon megszoktuk, hogy a pörköltes ételeink is általában csirkéből készülnek, sőt, jobban szeretjük, mint disznóhúsból. A másik kedvenc a marhahús, de azt sem szabad minden nap enni.
Fogyj le tartósan, és egészségesen – Online táplálkozási tanácsadás, egyszerű, hétköznapi receptek reformálva
A borsós tokányt kétféleképpen szoktam készíteni, van hogy teszek bele egy kis füstölt árút – tarja, csülök- de van, hogy nem, viszont a picit füstös ízt füstölt piros paprikával pótolom. Nálunk mindig kicsit ” piros”, tehát teszek bele pirospaprikát, és sokkal finomabb, intenzívebb az íze, mint amikor a hagyományos borsos tokány tesznek egy borsót a végét.
Hozzávalók
750 gramm csirkemell – megtisztítva, csíkokra vágva (lehet ám kocka is)
kis darab (10dkg) füstölt, főtt tarja apróra vágva
3 fej vöröshagyma apróra vágva
2 kicsi gerezd fokhagyma apróra vágva
1 tk. pirospaprika – füstölt, ha nem teszel bele füstölt húst, nagyon finom lesz tőle
só, bors ízlés szerint
3 tk. majoranna
pici keményítő – opcionális, a végén, ha sűríteni szeretnéd kicsit
olaj – én vagy olíva olajat vagy kókuszzsírt használok (nem az extra szüzet, mert annak kókusz íze van)
1-1,5 bögrényi borsó
A hagymát kevés olajon tedd fel dinsztelni a füstölt csülökkel együtt, ha nem teszel hozzá füstölt árút, ami kicsit zsírosabb lehet, akkor picit több olaj fog kelleni. Mikor már üveges a hagyma, add hozzá a fokhagymát, amikor már érzed az illatát tedd bele a húst és fehéredésig pirítsd. Amikor a hús kifehéredett add hozzá a só, bors, majoránnát és a piros paprikát, forgasd össze, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzd puhára fedő alatt
Ha konzerv, vagy gyorsfagyasztott borsót használsz, csak akkor tedd bele, amikor már puha a hús. A csirkehús ha le van pirítva nagyon gyorsan megfő. Amikor majdnem kész, és úgy látod, hogy sok a lérajta, vedd le a fedőt és hagyd elfőni a levét. Ha nagyon szaftosan szereted, akkor vegyél ki a levéből egy kicsit és 1 ek. kukorica keményítőt keverj el benne csomó mentesre, én pici kézi habverőt használok, majd add hozzá a borsós tokányhoz, így pikk-pakk besűrűsödik.
Házi, szénhidrát csökkentett nokedlivel, ch. csökkentett tésztával, vagy kuszkusszal, quinoaval, kölessel nagyon finom és egészséges.
No Comments