A fekete-erdő torta íz világa isteni, azonban ha szeretnél kicsit kevesebb tejszínt fogyasztani, és nem a hagyományos fekete erdő tortát tenni az asztalra, próbáld ki ezt az isteni és gusztusos diétás fekete erdő tortát. Ha nem szereted a túl krémes sütiket, akkor is érdemes kipróbálni, nem fogsz csalódni!
A fekete erdő torta bizony nem tartozik a diétás torták közé. Amellett hogy lisztes-cukros, még jó magas zsírtartalmú is. A lisztet és cukrot nagyon egyszerűen cserélhetjük le egészségesebb, diétás variációra, illetve a cukros tejszínhab helyett is választhatsz cukormenteset – pl a hulala habalapanyagot tudom ajánlani- viszont a zsírtartalom így is magas marad, ezért ajánlom ezt a diétás fekete erdő torta verziót, mert kevesebb tejszínt kell hozzá használni. Ráadásul gyorsabb is, és a pepecselést meghagyhatod a szülinapokra, ünnepekre.
A hulala tejszínhab egyébként egy nagyon jó növényi alapanyagú tejszínpótló, így elkerülheted az állati zsiradékot is, és még vegetáriánusok is fogyaszthatják.
Hozzávalók
Diétás, cukormentes kakaós piskóta
Krémhez
5 dl hulala tejszínhab
Természetes édesítőszer (xilitol, stevia) ízlés szerint
Vanília aroma
Meggy kompót
Magozott meggy
Pici víz
2 evőkanál vaníliás, cukormentes pudingpor
Természetes édesítőszer
Csoki máz
1 evőkanál light margarin
2 evőkanál kakaópor
3 evőkanál xilitol
3-4 evőkanál víz
Készíts kapcsos torta formában szénhidrát csökkentett, diétás és cukormentes kakaós piskótát. Miután kihűlt vágd 3 felé. Ha magasabb tortát szeretnél, természetesen készíthetsz kettő piskótát is.
Miközben sül a diétás kakaós piskóta készítsd el a krémet, a meggybefőttet. A magozatlan meggyet tedd fel főni kevés vízben, mikor forr a víz, keverj hozzá 2 púpozott evőkanál vaníliás pudingport, ízesítheted pici fahéjjal is és rummal és ne felejtsd el természetesen az édesítést se.
A cukormentes tejszínhez adj vanília aromát és természetes édesítőszert, verj belőle jó kemény habot. Miután kihűlt a piskóta, ezzel kend meg a rétegeket, majd mindegyik tetejére halmozz a kihűlt meggybefőttből.
Vízgőz felett egy edényben olvaszd fel a margarint és keverd össze a kakaóport, az édesítőt, és a vizet, főzd fel csomómentesre, majd öntsd rá a torta tetejére, nyugodtan hagyd, hogy néhol lefolyjon, végül halmozz a tetejére díszítésként megmosott meggyet és tedd hűtőbe az egész diétás tortát pár órára.
Természetesen, ha szeretnéd „ünnepélyesebbre” venni a formát, bevonhatod a torta oldalát és tetejét is tejszínnel, mint a hagyományos fekete erdő tortáét, és 85%-os kakaótartalmú csoki reszelékkel megszórhatod, és tálalhatod az egészséges és diétás tortát.
2 Comments
Kedves Andrea! Köszönöm az észrevételt. Javítom a hibákat. Mivel én is régóta sütök, így gondolom egyértelmű volt számomra, hogy pl. a pudingos résznél nem bele öntöm a port, hanem külön kikeverem és hozzá teszem, és ezért bele sem gondoltam, hogy ez nem teljesen nyilvánvaló!
Köszönöm az építő kritikát, az (is) mindig jól jön 🙂
Örülök, hogy a torta finom lett.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Györgyi
Kedves Receptíró!
Alapvetően köszönöm a receptet, de meg kell mondjam, ha nem rendelkeznék évtizedes sütési gyakorlattal, a recept alapján most dobhatnám ki a rengeteg jó alapanyagot 🙁
Egy recept akkor jó, ha bármikor, a leírás alapján reprodukálni tudjuk és ugyan azt az eredményt kapjuk újra és újra.
Ha Ön valóban azt akarta volna, hogy ezt a tortát bárki simán, zökkenőmentesen el tudja készíteni, nem írt volna le ilyen badarságokat, mint pl.: “A magozatlan meggyet tedd fel főni kevés vízben, mikor forr a víz, keverj hozzá 2 púpozott evőkanál vaníliás pudingport…”, hiszen tudvalevő, ha így csináljuk, a pudingpor összecsomósodik és minden lesz belőle, csak krémes-zselés meggykrém nem!!!
A másik ilyen aprónak nem mondható hiba a receptben, hogy nincsenek arányok…pl. hány cm-es a tortaforma; mennyi meggyhez adjuk a 2ek pudingot, stb.
Mindent összevetve, a recept nagyon elnagyoltra sikerül, alapnak megteszi. Ennek ellenére a tortám kész lett, szép lett és finom is lett, mert kiegészítettem saját tudással, tapasztalattal.
Üdv, Andrea