0
Diétás kelt tészták Diétás kenyérfélék

Diétás Briós – egészséges péksütemény

2014. August 25. Monday

dietas-brios-receptA reggeli péksütemények közül az egyik kedvencem a briós volt gyerekkoromban. Félbevágva, vajas-mézesen. Nyamm, egy bögre apu házi kakaójával. Ezer éve nem ettem brióst, és most már nem is venném meg magamnak, de elkészíteni el tudom, és a kenyérbiblia könyv egyik oldala mit rejtett? Briós receptet. Volt itthon hozzá minden, így pikk pakk bedagasztottam a tésztát, és vártam, hogy vajon milyen lesz a diétás briós?

Sokat nem kellett változtatni rajta, de egy dolgot elfelejtettem, lekenni tojássárgájával a tetejét és megszórni édesítővel. Viszont az íze így is ugyanolyan finom lett, úgyhogy egy újabb diétás péksütemény recept landolt a reggeli gyűjteményben. Aminek nagyon örülök, mert feltett szándékom, hogy majd egészséges házi péksüteményekkel kényeztessem a gyerekeinket is reggelente, a bolti cukros változat helyett.

Diétás Briós recept

brios-dietasan225 gramm szénhidrát csökkentett liszt

1 csipet só

50 gramm cukornak megfelelő édesítő

25 gramm friss élesztő

1 dl langyos tej

1 tojás

2 evőkanál kókuszzsír

50 gramm light margarin, vagy kókuszzsír

1 tojássárgája a kenéshez, és nyírfacukor a briós tetejére

Az élesztőt futtasd fel egy pohár tejben – én édesítetlen mandulatejet használtam-, a tojást verd habosra a felolvasztott kókuszzsírral, vagy light növényi margarinnal. A liszthez add hozzá a csipet sót, a természetes édesítőt, és öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, majd a tojásos mixet, és dagaszd be a tésztát. Akkor jó ha elválik az edény falától, ha szükséges, adj hozzá még folyadékot, ne legyen túl tömör, különben nagyon száraz lesz a kész cukormentes briós.

cukormentes-brios

 

Keleszd a tésztát 40-60 percig, duplájára. Mikor megkelt a diétás briós tészta, apró gombócokat válassz le belőle, sodorj belőle vékony rudakat és felolvasztott margarinba forgasd meg, majd tekerd fel csigaformában, és helyezd kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Takard le a tepsit, és tedd félre kelni 30 percre, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 30 percig. Mikor félig megsült kend meg a tetejét felvert tojássárgájával és szórd meg kevés nyírfacukorral, de ez a lépés ki is maradhat. 10-15 perc alatt alatt készre sül.

fogyokuras-brios

A cukormentes brióst tálald langyosan, vagy hidegen, finom light margarinnal, és mézzel, vagy cukormentes lekvárral. Süss belőle többet, tedd el zárható műanyag dobozba, és több napig eláll, vagy le is fagyaszthatod, hogy bármikor percek alatt friss diétás brióst varázsolhass az asztalra.

A házi briósom dia-wellness-es, szénhidrát csökkentett liszttel készült, természetes édesítővel, így felszívódó szénhidrát tartalma sokkal alacsonyabb mint bolti társának, nem kínozza az inzulin szintet, ennek köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják mértékkel. Ha kókuszzsírt, és növényi tejet használsz ahogy én is, akkor teljesen tejmentes is, így laktóz és kazein érzékenyek is élvezhetik

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Emese 2015. May 9. Saturday at 19:07

    Szia!
    Ebből az adagból hány darab lett??
    Előre is köszi

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2015. May 11. Monday at 13:37

      Szia! Azt hiszem 8-10 darab lett belőle. Kicsi rég csináltam már, így nem emlékszem pontosan, de kettőnknek sok is volt, fagyasztottam le belőle.

    Leave a Reply