Már várom, hogy magyar-francia barátaink készítsenek nekünk egyszer egy olyan tényleg helyi specialitást, mert ez a francia egytálétel a ratatouille (ratatui), a Provence régió specialitása.
Egy biztos, hogy a mediterrán lecsó bárhogy is készül az itteni alapanyagokból Írországban, nem lesz olyan, mint a mediterrán országok helyi termésű zöldségeiből, de ettől függetlenül imádjuk. A francia lecsó elkészítése kicsit időigényesebb, mint a magyar lecsóé, mert mindent külön kell sütni hozzá, de megéri a fáradtságot. Az alapja a padlizsán és a cukkini, nem a paprika, viszont ugyanúgy készül hozzá egy alap, ami azonban semmiképpen sem szalonnás. Itt a füstös ízt másképp érjük el.
Ratatouille hozzávalói
2 padlizsán
2 cukkini
2 kaliforniai paprika
1 hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 paradicsom
olíva olaj
bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, rozmaring, só, bors
pici paradicsom püré
A legjobb, ha van kerti grilleződ, és ott készíted el a zöldségeket, így a füstös íz garantált, sokkal finomabb ízt ad neki. Ha ez nincs, akkor használd a sütő grill részét, vagy egyszerűen csak a serpenyőt. Én mindhárom módon kipróbáltam már. A legfinomabb természetesen a kertben grillezett zöldségekből készült volt, amikor legelőször készítettem serpenyőben külön-külön pirítottam a zöldségeket, viszont ennél sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ha előre grillezed sütőben.
A padlizsán és a cukkini végét vágd le, mosd meg jó alaposan és hosszában vág félbe, tedd rá a grill rácsra és kint, vagy bent grillezd meg. Ugyanígy a paprikát is csumázd ki, mosd meg alaposan vágd fel 4-be és grillezd meg. Amikor elkészültek akkor kockázd fel mindegyiket, ne picire, hagyd őket nagyobb darabokban. Ha serpenyőben készíted, akkor előre kockázd fel és olíva olajon pirítsd meg, az egyes zöldségeket külön-külön, és tegyél rá pici sót, és frissen őrölt borsot.
Közben a paradicsomokat forrázd le, és húzd le a héját – akit nem zavar, akár hagyhatja is- és magozd ki, csak a paradicsom húsára lesz szükséged, majd kockázd fel. A hagymát vágd fel apróra, és a fokhagymát is zúzd össze.
A hagymát kezdd el dinsztelni, amikor már majdnem kész, add hozzá a fokhagymát, majd add hozzá a paradicsomokat és azzal is pirítsd pár percig. Mikor minden majdnem készre sült, forgasd össze őket, sózd, borsozd, tedd bele a fűszereket ízlés szerint és adj hozzá egy kis paradicsom pürét, és pici vizet –ez egyébként el is hagyható, ízlés kérdése. Főzd együtt tovább, óvatosan kevergesd meg néha, kb 10 perc alatt kész is, hiszen már minden puha volt.
Megjegyzés – ha idő közben egy 3 hónapos bébit is „szórakoztatsz”, akkor ne felejtsd el beállítani az időzítőt, akkor biztosan nem felejtkezel el róla, hogy a paprikák a grill alatt csücsülnek. Nekem teljesen kiment a fejemből, így fekete paprika lett a végeredmény. 🙂
No Comments