0
Diétás főételek

Paradicsomos, ricottával töltött padlizsán

2015. September 7. Monday

A töltött padlizsán egy nagyon egyszerű, ízletes étel, amit elkészíthetünk húsosan, zöldségesen, sajtosan, így tökéletes vegetáriánus étel is lehet. Egészséges, diétás főfogás, amit fogyaszthatunk önmagában, vagy zöldséges, kuszkuszos körettel, kölessel, árpagyönggyel, quinoaval.

A ricottás töltött padlizsánt még nem készítettem el, így a képek a pinterestről származnak, a receptet pedig az egyik olasz receptes szakácskönyvemből néztem, és az összetevőkön néhol módosítottam, az egészség nevében. A ricottás tölteléket, máshol már felhasználtam, csak kép nem készült róla.

Hozzávalók

1 padlizsán

Olíva olaj és só

0,5 l Paradicsomszósz – lehet házi, vagy bolti

Só, bors, pici szerecsendió

Pici növényi tejszín – el is hagyható

Parmezán sajt a tetejére

A töltelékhez

1 bögrényi ricotta

2 ek. Zabkorpa

1 tojás

Só, bors, friss bazsalikom levél

1 zúzott fokhagyma

 
ricotta-toltott-padlizsanA padlizsánt mosd meg, vágd le a végét és mandolin szeletelővel vágj vékony szeleteket. Sózd be a padlizsánt, és hagyd állni 10 percig.

Közben a ricottás tölteléket keverd össze, hogy a zabkorpa kicsit megszívhassa magát, friss főszereket használj, úgy lesz finom az íze. Kiegészítheted más kedvelt fűszerekkel is, és adhatsz hozzá spenót levelet, aszalt paradicsomot, kapri- vagy olajbogyót. Eredetileg zsemlemorzsával kellene összekeverni a ricottát, de helyette a zabkorpa nagyon jó, egészséges alternatíva.

A padlizsán szeletekről itasd le a vizet, picit borsozd meg – frissen őrölt borssal, de el is hagyható- majd a felhevített, olíva olajjal megkent serpenyőre helyezz rá annyi szeletet amennyi ráfér. Pár percig süsd mindkét oldalát, majd tedd félre papírtörlőre, amíg a többi szelet el nem készül.

 

Online táplálkozási tanácsadás

 

dietas-toltott-padlizsan Mikor ezzel kész vagy a paradicsom szószt ízesítsd picit sóval, borssal és szerecsendióval, és egy hőálló tálba öntsd bele. Minden egyes padlizsán szelet végébe tegyél 1-1 kanállal a töltelékből, és tekerd fel, majd helyezd őket a hőálló edénybe, úgy hogy a feltekert vége lefelé nézzen, tehát ne tudjon szétnyílni. A növényi tejszínből kanalazz mindegyik tetejére egy kicsit – de ez a lépés el is hagyható, ez esetben paradicsom szószt kanalazz rá, hogy ne száradjanak ki. A receptes könyv jó zsíros tejszínt ír.

180 fokon előmelegített sütőbe tedd be, és süsd 20-25 percig, vagy addig, amíg  a az edény szélére a paradicsom el kezd ráégni, és a padlizsánok teteje szép aranybarna nem lesz. Ezután szórd meg a tetejét parmezán sajttal, és grillezd rá a tetejére, vagy csak olvaszd rá.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply