Szeretek kísérletezgeti, éppen ezért nem lesz jó mindig a végeredmény. A palacsintán kívül- amivel vacakoltam egy ideig míg megtaláltam azt a helyes arányt, hogy nagyon diétás legyen, de mellette ne menjen az idegeimre azzal, hogy szétszakad…- még minden elfogyott végül, de azért volt olyan tészta, süti, aminek picit nyers hatású maradt a belseje, túl tömör lett, nem tudott megkelni, gumis lett, vagy csak túlságosan kompromisszumos, ami finom, de a sima változathoz egyáltalán nem hasonlított.
A kelt tésztáknál a leginkább bevált módszer a fele-fele arányban keverés…a pizza tésztánál kezdtem először használni a még inkább szénhidrát csökkentettebb verziót, finom is lett, meg lett a még éppen használható keverési arány.
Viszont tudom, hogy a liszt nem olcsó, nem mindenki szeretne kísérletezgetni, főként olyan recepteknél ahol már tojás, margarin is képbe kerül, ott is kell elvenni, hozzáadni, hogy az állag tökéletes legyen. Én ezért próbálok ki előbb minden receptet, hogy biztos legyek benne, az oldalamon lévő receptek biztosan működnek, finomak, és egészségesek, alak barátak.
Így született most meg a diétás kelt fahéjas kalács kistestvére az extra szénhidrát csökkentett kelt fahéjas kalács. Biztos, hogy a nagyüzemi márkás ch csökkentett péktermékek között találni ennél sokkal kevesebb ch-val rendelkezőt is, de nekem ez így tökéletes, házilag könnyen elkészíthető, finom, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, magas a rost tartalma, az alakra sem “ártalmas”. Házi péksüteménynek is tökéletes reggelire is akár.
Extra szénhidrát csökkentett kelt fahéjas kalács
35dkg dia-wellness süteményliszt koncentrátum
15 dkg sima liszt
18 dkg olvasztott light margarin
Élesztő 50 gr, tej + pici cukor a futtatáshoz, de ez el is hagyható, anélkül is felfut
1 kávéskanál dia wellness enzim-mix
Egy csipet só – ha a margarin sós, akkor hagyd ki
2 tojás sárgája
2 ek. édesítő
Langyos tej, amennyit felvesz – én édesítetlen magtejet használtam, így laktózmentes
Töltelék
Természetes por édesítő
fahéj
holland kakaó por
Az élesztőt futtasd fel, add hozzá az enzim mixszel elkevert liszthez, majd adj hozzá minden egyéb hozzávalót és a legvégén annyi tejet, hogy összeálljon szépen a tészta és lehessen dagasztani. Én 5 percig szoktam dagasztani, majd kelesztem duplájára, ami kb 30-45 perc, meleg helyen.Sodord ki vékonyra, kb fél centi vastagságú tökéletes. Szórd meg az összekevert fahéjas, kakaós édesítővel, hajtsd be a két végét, és tekerd fel. Vagy sütőpapírra tedd, vagy olajozott tepsibe, kend meg a tetejét pici tejjel felvert tojás sárgájával, és már mehet is sülni, a 190 fokon előmelegített sütőbe. Nekem 45 perc kellett a gázos sütőben, de figyelj rá, mert hőlégkeveréses sütőben lehet hamarabb kész. Mikor szép aranybarna vedd ki, és hagyd konyharuha alatt kihűlni.
3-szor sütöttem meg a diétás kelt fahéjas kalácsot e szerint a recept alapján. Csak a 3. után mondtam el a férjemnek, aki kb minden hétvégén kéri, hogy ezt süssem, meg mellé mást is persze :D, hogy valójában nagyon szénhidrát szegény, jó sok került bele a dia-wellness lisztből, és mondjon akkor e szerint is őszinte véleményt, tényleg ugyanolyan jó így is a kelt tészta? Csak annyit kért, hogy biztosan írjam le a receptet, hogy legközelebb is így készüljön.
Amit kiemelnék, hogy a dia-wellness enzim mix nagyon jó ezekbe a tésztákba, pár száz forintba kerül, viszont 1 adaghoz 1 kávéskanálnyi kell. Én több mint 1 éve próbáltam ki először, akkor kaptam 1 csomaggal, és még mindig van belőle egy kicsi, pedig szoktam készíteni kelt tésztákat bőven.
No Comments