Feltölt energiával, komplex szénhidrátokat tartalmaz, így egyensúlyban tartja a vércukorszintet, magas rosttartalommal rendelkezik, és B-vitaminban gazdag. A házi müzlibe kevert olajos magvak E-vitamint tartalmaznak, szárított gyümölcsökkel dúsítva C-vitaminhoz is hozzájutunk, és teljesen adalékanyag mentessé tehetjük a reggelinket. A boltokban kapható müzlik nagy része cukrozott, és az egészséges alapanyagok ezzel veszítenek értékükből, hiszen a cukor nem csak a fogakat rombolja, de gyorsan bomlik, így hirtelen vércukorszint ingadozást okoz, aminek köszönhetően hamarabb leszel éhes és ingerültté válhatsz, nem mellesleg extra, felesleges kalória, így tökéletesen segíti a hízást. Ha házilag készítesz müzlit, cukormenetessé teheted, és saját szájízed szerint használhatsz hozzá bármit. Az agave szirupnak- természetes édesítőszer- köszönhetően édes, mézes ízű lesz a müzli .
Házi cukormentes müzli hozzávalói
1/3 bögre víz (forró)
½ bögre köles
2 bögre zabpehely
¾ bögre tetszés szerinti magvak (mogyoró, mandula, magvak, pisztácia)
½ bögre édesítetlen kókusz pehely
½ bögre agave szirup
1 evőkanál kókuszolaj
1 kávéskanál apró szemű tengeri só
2/3 bögre szárított gyümölcs (aszalt áfonya, mazsola, banán, barack)
Tedd a kölest egy edénybe és öntsd rá a felforralt vizet, fedd le és hagyd állni 30 percig, amíg megpuhul, majd hagyd megszáradni.
Ez után melegítsd fel a sütőt 180 fokra. Egy nagy edényben keverd össze a puha, kiszárított kölest, a zabpelyhet, a magvakat és a kókuszt.
Egy serpenyőbe öntsd a pici olajat, az agave szirupot és add hozzá a sót és forrald fel. A mixet öntsd a köles-zabpehely-re és jól keverd össze.
Öntsd az egész cukormentes müzli mixet egy sütőpapírral bélelt tepsibe, jól terítsd szét, és tedd be az előmelegített sütőbe, figyelj rá, addig kell sütni, amíg aranybarna nem lesz. Sütés közben egyszer keverd is meg. Sütési idő kb 20 perc. Miután kihűlt a házi, diétás müzli, légmentesen zárható edényben akár több mint 2 hétig is eláll.
Gyerekeknek is tökéletes választás a cukormentes müzli, uzsonnára is, tegyünk nekik bele apróra kockázott fekete csokoládét, mazsolát, apró szárított gyümölcsöket, öntsük fel langyos tejjel és már kész is a tápláló nassolni való.
4 Comments
Hello!
Hogy lesz diétás valami ha egy kanál kókuszzsírt teszel hozzá?
És miért kókusz? Tudom divatos, de az a zsír ami szobahőmérsékleten szilárd(kókusz, disznó, liba stb) az telített zsírsav. Ha nagyon fontos hogy reggelire valaki ennyi zsírt fogyasszon,akkor miért telített zsírokat egyen?
Szia!
Az 1 kanál kókuszzsír az az egész adagra vonatkozik. Ha valaki azt mind megeszi, akkor akár kacsa zsírral is csinálhatja :D. Nekünk az az adag minimum 10 étkezésre elegendő, ha nem többre.
A kókusz zsír bár telített, de a lánc szerkezete más, más a felszívódása – https://erezdmagadjol.hu/2014/09/kokuszzsir-hatasa/
Illetve az extra szűz kókuszzsír finom kókuszos ízű, amitől a müzli nem csak szépen tud megpirulni, de finom ízt is kölcsönöz neki. Olíva olajjal vagy egyéb növényi olajjal nem érnénk el ezt a hatást.
Természetesen nem kötelező ezt a receptet követni! 🙂
Szia! Nagyon tetszik a müzli ötlet, szívesen megcsinálnám, csak nem tudom hol lehet egy normál konyhában 325 fokot produkálni. A sütőm 270 fokig melegít. Esetleg kukában? Azt nem tudom mérni… Köszi szépen, ha írsz javaslatokat!
JDEdit
Szia! Köszi az észrevételt! 180 fokot akartam írni, de hogy ebből hogyan lett 325 fok magam sem tudom . Javítottam!