Szereted az Esterházy tortát? Én nagyon, éppen ezért nem volt kétségem a felől, hogy el kell készítenem diétásan, egészséges verzióban, finomított szénhidrátok nélkül. A végeredményben nem csalódtam, isteni finom lett és szép, és mind e mellett cukormentes, diétás. Az Esterházy torta már számos variációban készíthető, az eredeti verzióban a vaníliás krém is liszttel, vanília aromával készül, azonban én a könnyebb utat választva cukormentes pudingporhoz nyúltam. Legtöbb recept egyébként ezt alkalmazza, azonban sokszor eltérések vannak, hiszen az évtizedek folyamán megannyi változata látott már napvilágot az Esterházy tortának. Készíthető vajjal, tejszínnel, alkoholosan, a nélkül, a tésztája lehet diós, mandulás, mogyorós, azonban az eredeti verzió a diós tésztalap, brandys, vajas,vanília krémes Esterházy torta.
Az Esterházy torta szépségét látva azt gondolhatnánk nehéz elkészteni, azonban egyáltalán nem, olvasd el milyen egyszerű és süss te is diétás tortát!
10 tojás fehérje
30 dkg cukornak megfelelő természetes édesítő (nyírfacukor, stevia)
35 dkg dió
csipet só
A diétás Esterházy krémhez
2 teáskanál rum, vagy brandy (kisgyerekeseknek rum aroma)
3 csomag cukormentes vaníliás pudingpor
5 dl tej
1 tk. vanília kivonat
6 tojás sárgája
természetes édesítő
30 dkg light margarin
Tetejére 85%-os kakaó tartalmú, vagy cukormentes csokoládé.
A diót terítsd szét sütőpapírral bélelt tepsiben, majd pirítsd meg 165 fokon előmelegített sütőben, amikor már érzed az illatát akkor kész is van, kb 15 perc.
Közben rajzolj 20 centiméteres átmérőjű kört sütőpapírra, készíts belőle 5-öt. A kihűlt diót daráld finomra, keverd össze természetes édesítővel és tedd félre. A tojásfehérjét kezd el habosra verni, adj hozzá egy csipet sót, mikor már majdnem kész add hozzá a megmaradt édesítőt. Ha jó kemény a hab, adagold hozzá a dióhoz, de vigyázz, ne nagyon törd össze a habot. Amikor elvegyítetted, a kenhető masszát adagold a sütőpapírokra és a 20 centis kör formán terítsd szét. Ne aggódj, a habos massza könnyen „formázható”. 200 fokon előmelegített sütőben süsd a lapokat egyenként kb 10percig. Miután kisült, rácson hűtsd.
A diétás tortalapok sütése közben elkészítheted a cukormentes krémet is. Először a tejhez keverd hozzá kézi habverővel a pudingporokat és édesítsd ízlésed szerint, add hozzá a vanília kivonatat, a rumot/rumaromát/brandyt, és kezd el közepes lángon főzni. Nem kell felforralni. Időközben, amíg melegszik gyorsan a 6 tojássárgáját keverd ki és add hozzá a krémhez. A legegyszerűbb, ha kézi habverővel kavargatod folyamatosan, így nem fog oda kapni, és csomósodni. Mikor besűrűsödött a krém- jó sűrű lesz a végére- tedd félre kihűlni. A margarint vedd elő a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Mikor teljesen kihűlt a krém gépi habverővel kicsit lazítsd meg a light margarint – adhatsz hozzá kevés természetes édesítőt is- és add hozzá a diétás, tojásos pudingot. Alaposan dolgozd össze. Ne felejtsd el megkóstolni, ha szükséges, adj hozzá még édesítőt.
Mikor a tortalapok is kihűltek fektess le egyet egy tortatálra, kend meg krémmel, tedd rá a következő lapot és folytasd így tovább. Az utolsó lap tetejét ne krémezd be, viszont körbe a torta oldalát igen.
A tetejére olvassz fekete csokoládét, vagy cukormentes fehér csokoládét. A legjobb, ha gőz felett olvasztod meg egy edényben a csokit, simítsd el a tetején. Majd ellentétes színű csokit is olvassz, amit egy zacsiba, vagy torta díszítőbe tölts, és amíg még meg nem szilárdul a máz gyorsan rajzolj köröket rá, és egy fogpiszkáló, saslik pálca segítségével néhol keresztbe húzogasd meg, hogy szép, „tipikus” Esterházy torta díszes legyen a teteje.
Az oldalát hagyhatod simán krémesen, vagy zúzott dióval megszórhatod, vagy csoki reszelékkel.
Ha szeretnéd fokozni a látványt és az élvezeteket, miután megszáradt a csokis tető dekoráld cukormentes, növényi, felvert tejszínhabbal, vagy cukormentes csokis krémmel.
A diétás Esterházy torta nagyon gyönyörű, ízletes és ráadásul azon kívül, hogy cukormentes, a tésztája még lisztmentes is! Arról nem is beszélve, hogy elkészíteni sem nehéz. Születésnapra, családi összejövetelekre, karácsonyra tökéletes választás a diétás Estreházy torta, hiszen nem minden hizlal, ami finom és szép.
11 Comments
1 csomag pudingpor hány grammnal felel meg?
Előre is köszönöm a választ!
SZia! Normál, cukormentes pudingport használtam. 40grammosat.
Szia! Nekem teljesen eltört az összes lap. Mit csináltam rosszul? 🙁
Szia! Most találtam ide, és mindjárt kérdeznék Ha én elkészítem a tortalapokhoz a “tésztát”, nem esnek össze, mennek tönkre a várakozási idő alatt, amíg sülnrk a többiek?
Szia, nem , ezek amúgy sem magas lapok, mint mondjuk egy piskóta. ujjnyi vastag lapok, amiknek amúgy is ki kell hűlniük, hogy rá lehessen a krémet kenni. 🙂
Remélem finom lesz 🙂
Aszaltparadicsomos kenyér receptedet már megsütöttük nagyon finom volt. Köszönöm a sok finom diétás receptjeidet mint cukorbeteg örülök nekik.
Szia Márti! Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek, igyekszem bővíteni a repertoárt.
Van ch. csökkentett pogácsa receptem https://erezdmagadjol.hu/2012/02/dietas_sajtos_pogacsa/ és itt van pizzás rúd, meg pizzás csiga: https://erezdmagadjol.hu/?s=pizz%C3%A1s
Körbe nézek majd a receptek között és készítek pár sós nasit is, hogy abból is legyen több választék!
Kellemes Húsvéti ünnepeket és jó étvágyat az eszterházy tortához! 🙂
Györgyi
Diétás sós sütemény,rud,pogácsa recepjeid itt bloogon vannak e? Húsvétra egyik kalácsot te receptedből készítjük. Szép estét neked.
Mi most húsvétvasárnapjára tervezzük elkészíteni.
Elkészítettem. Nagyon finom lett, már a pörkölt dió illatáért is megéri… 🙂
Ki készítette el ezt az isteni tortát? Remélem sokan, én azóta is ezzel álmodom!:)