A fitt szilvás croissant régen nagy kedvencem volt, az egyik pékségben lehetett kapni, és amikor elkezdtem kismillió éve egészségesebben táplálkozni, akkor anyukám vagy ezzel, vagy tönkölykockával lepett meg. Hmmm, de finom is volt, nekem valahogy tetszik amikor a “barna” péksüti íz és az édes keveredik, de tudom, hogy sokan inkább a hagyományos fehér kinézetű, és ízű péksütiket szeretik. Jó, jó, tudom, fura a megfogalmazás, de gondolom értitek.
Múlt hétvégén péksütiket készítettem reggelire, és a hét első napjaira. Lett finom házi vajas kifli, és miközben elgondoltam, hogy mit süssek, eszembe jutott, hogy a hagyományos vajas croissant helyett, mi lenne ha töltöttet készítenék, így lett sajtos croissant, és szilvás, mindkettő cukormentes.
Szilvás croissant cukormentesen
225 gramm dia-wellness sütemény liszt koncentrátum
125 gramm sima liszt
1 tk. dia-wellness enzim mix
2-3 dl tej
1 élesztő (50 gr)
pici só
2 ek. xilit
70 gramm natúr joghurt – görög joghurtot használtam
1 tojás + 1 a kenéshez
light margarin, picit puha, kenhető legyen
Töltelék
Házi, cukormentes szilvalekvár – ilyen Instant, cukormentes szilvalekvárt használtam
Szeretnél végleg, koplalás nélkül lefogyni, egészségesen táplálkozni és életmódot váltani? Online táplálkozási tanácsadás csomag!
Az élesztőt futtasd fel langyos tejben, majd add hozzá a kimért lisztes, enzim mixes keverékhez, add hozzá a többi hozzávalót is – annyi tejet amennyit felvesz, ez általában liszt függő, változó a mennyiség a különböző márkák, és a mennyiség miatt is. Egy jól dagasztható tésztát kell kapnod, amit 5-10 percig dagaszd kézzel, vagy géppel. A tésztát ez után oszd 8 egyenlő részre, és egyenként sodor őket vékonyra, kör alakúra. Minden egyes réteget kenj meg puha margarinnal. Én kézzel kentem rá, de ha jobban megolvasztod akkor kenő tollal is lehet. A legfelső réteget nem kell. Tedd tányérra, takard le folpackkal és pihentesd a hűtőben. Amíg a tészta pihen elkészítheted a lekvárt, de ha már kész a töltelék, akkor menj el futni. Csak viccelek, de én tényleg futni mentem ez alkalommal.
Minimum 30 perc pihentetés után – de jobb ha hagyod egy órára, vagy ha este megcsinálod, akkor éjszakára is maradhat- nyújtsd ki a tésztát lisztezett deszkán és vágd 16 részre, én kevesebbre vágtam, mert csináltam dupla méretűt is és kisebbeket is. A háromszög felső, szélesebb részét picit vágd be, így szebben lehet croissant formát hajtani, halmozd rá a cukormentes szilva tölteléket, tekerd fel és tedd a sütőpapírral bélelt tepsibe, ha teheted letakarva keleszd fél órát. Kend meg a tetejét kikevert tojássárgájával, és 180 fokos sütőben süsd 20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Rácson hűtsd ki, és fogyaszd egészséggel. Nálunk nagy sikere volt!
No Comments