A stir fry- sztir fráj- ételek nagy kedvenceim. Maga a stir frying főzési technika azt jelenti, hogy a zöldségeket, húsokat magas hőfokon, forró wokban, kevés zsiradékkal, szinte láng felett megpirítjuk, miközben rázzuk, dobáljuk. Igazából wok nélkül is elkészíthető, egy jó serpenyő segítségével, ha nem tudod dobálni sincs gond, azt viszont nem tudom, hogy sima villanyos tűzhelyen milyen lesz. Nekünk gázos tűzhelyünk van, így ott a láng adott. Itt a legjobb, ha a zöldségeket kisebb adagokban pirítjuk meg és a végén együtt összeforgatjuk. Ha kisebb adagot készítünk, akkor egyben szoktuk készíteni. Nagyobb adagnál részletekben pirítjuk a zöldséget, pl gombát külön, máskülönben a sok zöldség sok levet enged, főni kezd, nem pirul.
Ennek a technikának az előnye egyébként, hogy a tápanyagokat jobban megtartja a zöldség, mert nincs annyi ideig hevítve és a kész ételben a zöldségek egyébként még roppanósak. Akkor a legfinomabb. Mi szoktunk úgy készíteni nagy adagot, hogy másnap nekem pl. az az ebéd, olyankor azért már nem roppanós annyira, frissen a legfinomabb, de szerintem tökéletes másnap, felmelegítve is.
A másik előnye, hogy gyorsan kész van, laktató.
Marhahússal, csirkehússal is tökéletes, de apró garnéla rákokkal is turbózható. A kedvencem, ha vegyesen van a hús és a garnéla.
Az alap nálunk általában a hagyma, paprika, gomba és ehhez tesszük ami még épp van otthon. Bébi kukorica, zsenge borsó, répa csíkok, brokkoli magvak, és nagyon szeretem, ha teszünk bele pici főtt csicseriborsót is a végén.
Hozzávalók
400gramm hús – marha/csirkemell
2 hagyma – vörös és/vagy lila
2 pritamin paprika vagy kápia paprika
200 gramm csiperke gomba
3 gerezd fokhagyma
pici gyömbér – el is hagyható
kis marék kesudió – mogyoró
pár szem bébi kukorica, zsenge borsó héjában
1,5 marék garnéla
pici olaj, bors, szójaszósz, chilli, só
A húst csíkokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra aprítjuk. A fokhagymát apróra vágjuk, a gyömbért megpucoljuk és kisebb darabokra szeleteljük – gyömbérrel óvatosan, erőteljes az íze. Miután kész vagyunk felhevítjük a wokot és pici olajon elkezdjük pirítani a hagymát paprikát, közben egy másik serpenyőben mi a gombát is oda szoktuk tenni. A fagyasztott garnélát kiolvasztjuk, és ki kell nyomkodni. Mikor elkezd pirulni a hagyma, paprika, elkezdhetjük dobálva forgatni. Ha ügyes vagy, sokszor fel is csap a tűz, és “megkapja”a zöldségeket. 1-2 perc után só-bors-szójaszósz-chili is mehet bele, majd a fokhagyma, és a gyömbér, közben a gomba is ugyanígy készül. Ha sok a husi, azt is érdemes külön pirítani. Mi egyben szoktuk készíteni, pár perc után azt is bele dobjuk. A vékony csirkemell csíkoknak a magas hőmérsékleten nem kell sok idő, a marhahúsnak pedig tényleg csak perc kel, ha túlsül, rágós lesz. A kinyomkodott rákokat – mi fagyasztott, pucolt, előfőzöttet használunk-, kesudiót a legvégén adjuk hozzá, átforgatjuk, és már tálaljuk is.
A nagyon finom ízt a fokhagyma, chili és szójaszósz adja meg. Ezzel kell kísérletezni. Én nagyon szeretem a szójaszósz ízét, illetve az oyster szósz -osztriga szósz – is isteni, azt is nyugodtan lehet használni.
Hússal tökéletes egytálétel, hús nélkül kiváló köret. Szerintem nagyon finom másnap is.
No Comments