0
Egészség

5 antioxidáns forrás – természetesen a szabadgyökök ellen

2011. June 27. Monday

Az antioxidáns fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen segítségével könnyű szerrel el tud bánni szervezetünk a szabadgyökökkel, védve ezzel minket a megbetegedésektől és nem utolsó sorban az öregedéstől és annak látható jeleitől.

Vajon mivel tudjuk segíteni a szervezetünk munkáját? Természetesen azzal, ha elegendő antioxidánshoz juttatjuk. A következő 5 antioxidáns feltöltő tipp segítségével te is meg tudhatod, melyek a legjobb antioxidáns források.

Savanyú, ám antioxidánsban gazdag

 A citrusfélék, a savanyú káposzta, a kivi, mind kitűnő C-vitamin források. Ráadásul a C-vitamin nemcsak a szabadgyökök ellen véd meg, de a bőr feszességének megőrzésében is segít. Az extra mennyiségű C-vitamin sem ártalmas, mivel vízben oldódik, és a felesleg távozik. Naponta igyuk meg 1 citrom levét, vízzel hígítva. Kitűnő szomjoltó és fedezi a napi C-vitamin szükségletet.

Antioxidánsokban gazdag magvak

 E-vitamin tartalmuk miatt kiválóak, akár manduláról, vagy dióról beszélünk. Tízóraira, vagy uzsonnára kiváló nassolni való, mindamellett a bőr védelmére kitűnő hatással van. Az E-vitamin az egyik leghatékonyabb szabadgyök fogó, azonban felszívódásához C-vitaminra is szükség van.


Bogyós antioxidáns források

A legjobb antioxidáns forrás a fekete áfonya, amit bármikor elfogyaszthatunk a nap folyamán. Reggelire, zabpehelybe keverve, tízóraira joghurttal, uzsonnára egy kis túrókrémmel. Épp nincs kéznél fekete áfonya? Moss meg egy fürt szőlőt és egyél pár szemet. Bár a szőlő cukortartalma magasabb, mégis értékes antioxidánsokat tartalmaz a héja, de főként a magja.

Antioxidáns világban is a piros a divat

Na meg a narancssárga, hiszen az ilyen színű zöldségek és gyümölcsök karotinoidokban gazdagok, tehát A- vitamint tartalmaznak . Minden évszakban találunk belőlük párat a zöldségesnél így bátran fogyasszuk őket.


Vörös borral a szabadgyökök ellen

Mértékkel fogyasztva a bor az egészségünket szolgálja, antioxidáns tartalmának köszönhetően. Napi 1 dl vörösbor flavonoidokban gazdag, de természetesen ez csak az igazi szőlőből készült borra vonatkozik.

Fogyasszunk minden nap elegendő antioxidánsokat szervezetünk kifogástalan működéséhez, hogy elkerüljenek minket a betegségek és fittek, fiatalosak maradhassunk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply