0
Fitnesz

Reggeli vagy esti edzés?

2013. May 28. Tuesday

reggeli-edzes-fogyasValójában a kérdés az, hogy te mikor érsz rá? Ha a munkád miatt, életritmusod miatt az egyik vagy a másik időpont a kivitelezhető csak, akkor felesleges is gondolkodni, hogy mikor eddz, válaszd azt az időpontot, amikor neked a legjobb. A reggeli és az esti edzés is éppúgy egészséges, segíti a fogyást, karban tartja a testet és a lelket.

Kezdetben az esti tornákat preferáltam, mikor munka után, nyugodtan volt időm tornázni a tükör előtt, vagy edző terembe menni. Aztán idővel, ahogy a munkabeosztás változott és új mozgásformákat próbáltam ki, iktattam be, rátaláltam a szenvedélyemre, a futásra. Futni mindig jó, de legjobb reggel. Stressz levezetésére is tökéletes az esti órákban, és még ha fizikailag fáradtnak is érzem magam, futni mindig van erőm. Így van ez, ha találsz egy olyan sportot, amit szeretsz, ott valahogy elmaradnak a kifogások.

Közben a reggeli edzés előnyeit is megtapasztaltam, és valóban egytől egyig igaz az összes kedvező élettani hatás, amit a reggeli edzésről elmondhatunk.

Reggeli edzés előnye

reggel-edzes

>> A glikogénről már többször beszéltünk, ha nem emlékeznél, olvasd el újra, nagyon hasznos, érdekes, mi zajlik a szervezetünkben. A reggeli alacsony vércukorszint, a kiürült glikogénraktárak segítik, hogy a szervezeted a zsírraktárakból nyerje az energiát a reggeli edzéshez. A zsírégetés egyik ellensége a magas inzulin szint. A szervezeted az inzulint az étkezés hatására kezdi termelni, tehát reggeli előtt nagyon is előnyben vagy.

>> Ha reggel magától kipattan a szemed, és általában fitten, gyorsan ébredsz, akkor nem lesz furcsa a reggeli edzés gondolata sem. Viszont a lassan ébredőknek is érdemes kipróbálni. A reggeli edzés nagyobb löket a szervezetnek, mint egy jó bögre kávé. Az agyadnak friss oxigénre van szüksége nem koffeinre, és bebizonyították, hogy a reggeli edzés akár 10 órán keresztül frissen tart.

>> A reggeli edzés előnye, hogy minél hamarabb letudhatod az edzést és egész napra feldob, hiszen az endorfin szintet is emeli és tudni fogod, hogy aznap már megcsináltad! Tettél már valamit egészséged, fittséged érdekében. Halogatóknak a legtökéletesebb. Hányszor fordult már elő veled is, hogy reggel fitten elképzelted milyen jó lesz majd este edzeni, és mire oda került a sor olyan fáradt voltál, egyéb tennivalók akadtak.

>> Változtathatsz bioritmusodon. Nem vicc, ha eddig éjjeli bagoly voltál, így tudatosan átállhatsz a korán kelésre. Nem mondom, hogy könnyű lesz az elején, de a biológiai órád át tud állni. Feküdj le korábban és kelj előbb, így időben ugyanannyit tudsz aludni, viszont lesz időd a reggeli edzésre.

reggeli-edzes-elonyei>> A pihentető alvás záloga a reggeli edzés. Azért mert este hulla fáradt vagy a kimerítő futástól, súlyzózástól, tornától, az nem jelenti azt, hogy nyugodtan fogsz aludni. Hiszen a pulzusod az edzéstől függően órákig jóval magasabb, mint általában, ezáltal nem tudsz nyugodtan pihenni.

>> A reggeli edzés szabályozza az étvágyat is, és felpörgeti egész napra az anyagcseréd, tehát több kalóriát fogsz égetni alaphangon. Míg az esti edzésnél, miután lefekszel aludni, a szervezet takarékra kapcsol.

>> Reggel a levegő szennyezettsége alacsonyabb, így ha olyan edzésformát választasz, amit a szabadban űzöl, mindenképpen a reggeli edzés a legelőnyösebb számodra.

 

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply