A scone – édes zsemle, de valójában távol áll a felfújt zsemléktől- nagyon elterjedt az angolszász országokban. Általában tejszínhabbal, vagy jó zsíros krémes állagú „vajkrémmel” – se nem vaj, se nem tejszínhab, se nem tejföl – dzsemmel fogyasztják. Ízesíthető bármivel és a natúr, teljeskiőrlésű változata tökéletes sós szendvicsekhez is. A scone egyedüli hátránya, hogy ha eredeti verzióját választod és úgy eszed, mint egy igazi britt, akkor nem kell sokáig várnod, hogy a vércukor szinted az egekbe szökjön.
A diétás, egészséges zabpelyhes scone azonban remek összetett szénhidrát forrás a szervezet számára, mindemellett nagyon finom, és változatossá teheted saját és családod táplálkozását. A diétás scone tea, kávé mellé is tökéletes reggelire vagy tízóraira. Ha fogyni szeretnél, mindenképpen a délelőtti órákban fogyaszd, így feltölt energiával, nem lesznek falás rohamaid.
Zabpelyhes, diétás scone
50 gramm zabliszt
25 gramm szénhidrát csökkentett liszt
25 gramm teljeskiőrlésű liszt
85 gramm zabpehely
2 evőkanál édesítő
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál só
½ Evőkanál őrölt fahéj
1 tojás
30 gramm dió
50 gramm margarin
40 ml tej
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Közben keverd össze a liszteket, zabpelyhet, add hozzá a sütőport, a sót, a fahéjat és jól keverd össze. Aprítsd durvára a diót, olvaszd meg a margarint és hagyd kihűlni, verd fel a tojást. A liszt közepébe csinálj kicsi mélyedést, öntsd bele a tojást, a vajat és a tejet, és keverd össze. Készíts kis cipókat belőle, kend meg a tetejét tojássárgája és tej keverékével és sütőpapírral bélelt tepsibe süsd 15 percig, majd hagyd teljesen kihűlni.
No Comments