Nem sűrűn eszünk tésztát, gyakorlatilag ha lehet, egész évben elkerülöm őket, ami tésztás dolgot fogyasztunk – sütemények, kelt tészták, pizza tészta– azt mind házilag készítem szénhidrát csökkentett lisztből. Megéri, nekem elhihetitek! Férjemnek a „tésztás” köret általában durum tészta volt, de most már ezt is lecseréltük szénhidrát csökkentettre, úgysem túl sokszor fogyasztjuk, és akkor is általában inkább több a feltét, kevesebb a tészta elv van érvényben. Ennek fényében nem volt kétséges, hogy keresnem kell egy lasagne alternatívát, hiszen azt nagyon szeretjük, de a tészta, besamel nem nagyon passzol az étrendünkbe. A cukkini lasagne-val mindig szemezgettem, de túl macerásnak gondoltam, majd kiderült, nem is az, és isteni finom – a sok sajtnak is köszönhető gondolom, ezért is használom a light mozarellát- az olaszos ízek, a mediterrán íz világ könnyen a tányérra varázsolható.
Cukkini lasagne recept
3 nagyobb cukkini
0,5 kg darált pulyka vagy marhahús
2 nagy zúzott paradicsom konzerv (kb 800gramm)
2 bögrényi szeletelt gomba
1 evőkanál olaj
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma összezúzva
2 babérlevél
só
½ Teáskanál szerecsendió
1 teáskanál oregano
1 teáskanál majoranna
½ teáskanál rozmaring
½ Teáskanál bors
Pici chili ízlés szerint, ha szereted a csípőset
1 bögre ricotta
2-3 bögrényi reszelt light mozarella sajt
½ Bögrényi reszelt parmezán sajt
Egy tapadásmentes edénybe az olíva olajon pár percig fonnyaszd meg a hagymát, add hozzá a fokhagymát, és a darált húst, pirítsd a serpenyőben fehéredésig. Add hozzá a babérlevelet, oreganot- én ebből valahogy mindig többet teszek bele-, a szerecsendiót, és a borsot, és sózd meg. Pár percig még főzd így tovább, majd mehet bele a paradicsom, keverd el, és fedő alatt 10-15 percig hagyhatod is főni. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
Közben a mandolin szeletelővel a cukkíniket vékony, hosszú csíkokra vágjuk, természetesen miután alaposan megtisztítottuk. Egy tűzálló edényre lesz szükséged ez után, aminek az alját be kell olajozni, én általában olaj sprayt használok, majd az olajozott edény aljába fektetjük a cukkini szeleteket, ez lesz az alapja a cukkini lasagne-nak. A következő sor egy kis mozarella, majd erre kerül a gomba, annak a tetejére a már majdnem teljesen készre főzött „szósz”, amit ricottával koronázunk. A ricotta tetejét szórd meg mozarellával, majd indulhat elölről a rétegezés, ha még maradt alapanyagod, a végén mindig a mozarella kerüljön felülre. A legfelső réteget szórd meg a frissen reszelt parmezán sajttal, és már mehet is az előmelegített sütőbe, ahol érdemes legalább 40 percig hagyni a cukkini lasagne-t, de legalább addig, amíg a sajt a tetején aranybarna, buborékos nem lesz. Tálalás előtt frissen vágott bazsalikommal, és petrezselyemmel szórjuk meg a cukkini lasagne tetejét.
Szerintem nagyon jó ötlet, és nem kell bajlódni a tálalásnál, ha egy nagy edény helyett, több kicsi tűzálló edényt használsz. Így mindenki rögtön egy saját adagot kap, gusztusos, és biztosan nem hűl ki, nem esik szét, és nagyon jó feelingje van.
képek: pinterest.com
2 Comments
Szia!
Nagyon jól hangzik a recept, ki is próbálom 🙂
Light mozzarellából eddig viszont csak szeleteltet láttam. Te hol veszel reszeltet(vagy egészet) és milyen fajtát?
Előre is köszi a választ.
Szia! Nálunk meg szeletelt s egész nincs, csakis reszelt. Kicsit sokat kellene hozzá utaznod, mert Írországban veszem ezt a sajtot. Bármelyik mozzarella sajt jó, mert mindegyik kb 20%-os zsírtartalmú max. Minél alacsonyabb annál alak barátabb.